UPOZORENJA Nema epidemije, ali pomoć traže mladi i tinejdžeri

Raste broj oboljelih od gripe

Treba izbjegavati gužve, zatvorene prostore, paziti na ishranu, podsjećaju doktori

D.Bašić / Avaz.ba
18.01.2020 19:02

Povećava se broj oboljelih od gripe u BiH

Foto: Arhiv

Broj oboljelih od gripe u našoj zemlji je u blagom porastu, ali ovo neugodno sezonsko oboljenje koje ponekad zna biti smrtonosno, kako tvrde doktori, još nije uzelo maha.

Zatvoreni prostori

Kako je za „Avaz“ potvrđeno iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo, do jučer je prijavljeno 28 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koji su hospitalizirani u četiri klinike na području Federacije.

- Od 28 slučajeva pozitivnih na virus gripe, 26 je pozitivno na virus gripe tip A. Od toga je 22 na podtip A, H1N1 i četiri na koja nije urađena subtipizacija. Registrirana su i dva pozitivna na virus grupe tip B. Smrtnih slučajeva povezanih s gripom nije bilo. Najveća aktivnost gripe registrira se u januaru i februaru -  kazali su iz Zavoda.

  • Pitić: Vakcinacija veoma bitna
    Pitić: Vakcinacija veoma bitna Foto: Arhiv

Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pojašnjava kako je za četiri mjeseca prijavljeno 38.145 oboljelih od svih respiratornih infekcija te da od toga 4.812 osoba nije bilo vakcinisano.

- Jedna osoba je bila s teškim simptomima i hospitalizirana je. Nijedan slučaj nije bio s neželjenim, smrtnim ishodom. Savjetujemo građane da, prije svega, izbjegavaju gužve, skupove i zatvorene prostore, peru ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik od prijenosa uzročnika – kazala je Pitić.

Pojašnjava da je vakcinacija jedina i najunčikovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

- Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobru, međutim, može se provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira u populacijama - dodaje Pitić.

  • Hanjalić: Slušati savjete ljekara
    Hanjalić: Slušati savjete ljekara Foto: Arhiv

U Hitnoj pomoći Sarajevo ističu da im se sa simptomima gripe najčešće javljaju mlađi ljudi i tinejdžeri.

- Starije osobe uglavnom slušaju savjete i na vrijeme se vakcinišu – kazala je Jasmina Hanjalić, specijalista urgentne medicine.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju zatvorene prostore, jer se gripa najviše prenosi putem zraka, da pripaze na ishranu, prilagode aktivnosti vremenskim uvjetima.

NA VRH