SAVJETI

Ojačajte imunitet voćem i povrćem

Stres može oslabiti imunitet, odnosno učiniti vas podložnijim infekcijama

Svakodnevno konzumiranje voća i povrća učinit će čuda za vaše tijelo. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Veliki broj stručnjaka koji ovih dana savjetuju građane o najboljoj prevenciji u borbi protiv koronavirusa napominju da najvažniju ulogu u toj borbi imaju pravilna i redovna higijena i snažan imunitet.

Izbjegavajte stres

Iz dana u dan broj zaraženih u svijetu raste, a koronavirus u svojim trenutno najvećim evropskim žarištima, Italiji i Španiji, odnosi živote. Ljekari naglašavaju da su najugroženije starije osobe, zatim one koje već imaju neka hronična oboljenja, ali i one sa slabim imunitetom. 

Iako lijek za koronavirus još ne postoji, postoji nešto što svako od nas može uraditi kako bi se zaštitio, a to je da ojača svoj imuni sistem. Postoji mnogo načina da to uradite, savjetuju stručnjaci.


Stres može itekako oslabiti imuni sistem, odnosno učiniti osobu podložnijom infekcijama. Naučna istraživanja pokazala su da stres pojačava lučenje kortizola, a kada je ovog hormona previše u krvi, ljudski organizam je skloniji upalama.

Svakodnevno konzumiranje voća i povrća učinit će čuda za vaše tijelo, slažu se stručnjaci.

Kako ističu, voće i povrće naoružava tijelo antioksidantima koji su mu potrebni za borbu protiv stresa i obolijevanja.

Ključni sastojak

Povrće poput batata, muskatne tikve i cvekle bogato je beta-karotenom, koji tijelo potom transformira u vitamin A, koji je ključni sastojak za borbu protiv sekreta u dišnim putevima i infekcije. 


Vitamin A, koji je ključni sastojak za borbu protiv sekreta u dišnim putevima i infekcije. Ilustracija

Stručnjaci ističu i važnost kvalitetnog sna za jačanje imunog sistema, kao i to da bismo svake noći trebali spavati od sedam do osam sati. Također, kako biste ostali zdravi, ne smijete zanemariti ulogu fizičke aktivnosti, ističu stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.