IZVJEŠTAJ

Treća žrtva koronavirusa u Modriči

Epidemija, ipak, u stagnaciji, tvrde nadležni

Sjednica Štaba u Modriči. S. Jeremić

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

11.5.2020

Sedamdesetčetvorogodišnja pacijentkinja iz Modriče, kod koje je bilo potvrđeno prisustvo koronavirusa, preminula je u dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“, potvrđeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije općine Modriča.  

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 11 pacijenata, od kojih su četiri izliječena, četiri se nalaze u procesu liječenja, a tri su nažalost preminula.


Testirano 109 osoba

Od proglašenja pandemije na području Modriče testirano je 190 lica, a trenutno se u dva karantina nalazi njih 25. Pod zdravstvenim nadzorom su 64 lica, dok je iz zdravstvenog nadzora izašla 771 osoba, istaknuto je na sjednici Štaba za vanredne situacije općine Modriča. Pacijentkinja iz Modriče koja je preminula imala je više hroničnih oboljenja.

- Svakodnevno pratimo uputstva i mjere Instituta za javno zdravstvo RS i tako se ponašamo. Što se tiče testiranja, lice da bi se testiralo mora da dobije odobrenje od te institucije“, kaže Darko Stefanović, direktor Doma zdravlja Modriča.


Mladen Krekić: Epidemija u stagnaciji. S. Jeremić

Mladen Krekić, komandant Štaba za vanredne situacije u Modriči, kaže da se bilježi stagnacija epidemije, uprkos činjenici da je u Modriči i treće lice preminulo.


Ublažavanje mjera

- Nažalost, u Modriči je još jedno lice preminulo od koronavirusa. Radi se o starijoj osobi. Ovim putem porodici izjavljujem iskreno saučešće. U karantinu se nalaze lica koja su se iz opravdanih razloga vratila u svoju lokalnu zajednicu i moraju da prođu proceduru izolacije. Do sada su sva testirana lica bila negativna na koronavirus. U dječiji vrtić je do danas prijavljeno 95 djece za boravak. Bez obzira na ublažavanje mjera mi se i dalje moramo pridržavati propisanih mjera, te nošenja maski i rukavica. Moramo sačuvati i sebe i druge. Zahvalio bih se građanima Modriče na do sada zaista zavidnom poštovanju mjera - rekao je Krekić.

Na sjednici su razmatrane i mjere dezinfekcije koje su izvršene uoči današnjeg otvaranja dječijih obdaništa, ugostiteljskih objekata i uslužnih radnji. Naglašeno je da će se dezinfekcija javnih površina vršiti i u narednom periodu. Takođe je zaključeno da će se vršiti pojačana kontrola nošenja zaštitne opreme na javnim mjestima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.