KOMENTAR DANA

(Ne)odgovornost građana

Vrijeme je da država snažnije ustane protiv onih koji se junače pred koronom

Almasa HADŽIĆ. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

1.8.2020

Prema jučerašnjim podacima, u prethodna 24 sata u BiH su utvrđena nova 432 slučaja zaraze koronavirusom. Broj zaraženih u cijeloj BiH prethodnih dana je samo rastao, a, kako sada stvari stoje, ni danas, a sigurno ni u danima pred nama, niko ne očekuje da taj broj bude manji.

Teško da se danas može naći građanin ove zemlje, počevši od najmanjeg djeteta do najstarije nene, a da nam neće izdeklamovati esej o širenju zaraze koronavirusom, podatke o broju zaraženih i onih koje je korona već poslala u smrt, da neće znati ispričati sve o prenosiocima zaraze, o lošem zdravstvenom sistemu države i doktorima koji „pojma nemaju“, ali na pitanje šta to oni lično čine da zaraze bude manje neće imati odgovora.

Svi mi znamo da je ionako bolesni zdravstveni sistem BiH, zbog svakodnevnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa, na izmaku snaga. Ali, istovremeno, znamo da se naporima zdravstvenih radnika, kako ljekarima tako i medicinskom osoblju, koji čine sve da pomognu zaraženima, nema šta prigovoriti.


Almasa HADŽIĆ. Avaz

Bez obzira na to kakav je, nije zdravstveni sistem kriv što su mnogi stanovnici izolatorija u našoj zemlji koronu „pokupili“ hodajući po igrankama, sijelima, rođendanskim zabavama, teferičima i pijankama, a među kojima su bančili i oni koji su krili informacije o vlastitoj zaraženosti.

Normalan mozak ne može shvatiti da, naprimjer, odrastao i obrazovan čovjek koji na svakom koraku ističe vlastitu prosvijećenost i civiliziranost hoda gradom i druži se s prijateljima (a dogodilo se nedavno na području TK!) prešućujući pri tome da je pozitivan na COVID-19. Njegova primitivna šutnja u kućnu izolaciju i bolničko liječenje poslala je na desetine njegovih nedužnih sugrađana, od kojih neki nisu među živima.

Kako sada stvari stoje, opću neodgovornost građana kada je u pitanju poštovanje preporučenih mjera ponašanja zarad suzbijanja širenja zaraze koronavirusom već su mnogi platili svojim životom. Vrijeme je da država snažnije ustane protiv onih koji se junače pred koronom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.