SARAJEVO

DF predložio dr. Draženku Malićbegović, SBB će preispitati odnos prema imenovanjima

Dr. Draženka Malićbegović rođena je 1959. godine u Vlasenici i trenutno obnaša dužnost pomoćnice ministrice u sektoru zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH

malićbegović: Trenutno obnaša dužnost pomoćnice ministrice u sektoru zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

10.8.2020

Demokratska frona Željka Komšića predložila je novog kandidata za ministra zdravsta Kantona Sarajevo.

- Razumijevajući složenost epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo Demokratska fronta želi prekinuti nepotrebne i opasne političke igre oko imenovanja novog kantonalnog ministra zdravstva tako što će ponuditi stranački neovisnu osobu za ministricu zdravstva, dr. Draženku Malićbegović, dokazanu stručnjakinju u području javnog zdravstva – saopćeno je.

Dr. Draženka Malićbegović rođena je 1959. godine u Vlasenici i trenutno obnaša dužnost pomoćnice ministrice u sektoru zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH. U svojoj bogatoj karijeri, kako su naveli, dr. Malićbegović bila je pomoćnica federalnog ministra zdravstva, sektor za organizaciju zdravstvene zaštite, projekt koordinator projekta za primarnu zdravstvenu zaštitu Federalnog ministarstva zdravstva koji je vođen u saradnji sa Svjetskom bankom, a trenutno je odlukom Vijeća ministara BiH odgovorna osoba za Međunarodne zdravstvene propise BiH pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

- Živi u Sarajevu i majka je dvoje djece. Kao izuzetan poznavatelj područja javnog zdravstva, te osoba koja je već aktivna u djelovanju BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, dr. Draženka Malićbegović je upravo osoba čiji doprinos je nužan u trenutno epidemiološki najugroženijem području u BiH, a to je prema svim dostupnim podacima upravo Kanton Sarajevo. Zahvaljujemo dr. Nijazu Štitkovcu, istaknutom članu DF-a, na prihvaćanju kandidature od koje je odgovorno sam naknadno odustao ne želeći da njegovo ime bude prepreka u kadrovskom rješavanju pozicije koja je zasigurno jedna od trenutno najodgovornijih u državi. Demokratska fronta nastavlja djelovati odgovorno, konstruktivno i kompromisno u interesu građana Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine. Očekujemo imenovanje nove ministrice u najkraćem roku – istakli su.

Malićbegović: Živi u Sarajevu i majka je dvoje djece. Arhiv

Kako saznajemo, Savez za bolju budućnost je u proteklom periodu dobrovoljno ustupao svoje pozicije Komšićevoj stranci kako bi se kompenzirala činjenica da DF ne može u Vladi FBiH imati ministre zbog stava Hrvatske demokratske zajednice BiH zbog čega nije moguć ni izbor nove vlade u skladu sa izbornim rezultatima. 

Međutim, nakon krupnih uvreda upućenih SBB-u samo zato što je tražio kvalitetnije rješenje za poziciju kantonalnog ministra zdravstva, postoji vrlo vjerovatna opcija da SBB više neće podržavati imenovanje novih kadrova Demokratske fronte na federalnom nivou.

Do sada je veliki broj članova Komšićeve stranke imenovan u upravne i nadzorne odbore, direktorska mjesta u Elektroprivredi BiH i na druge pozicije i to na način da su SDA i SBB preglasavali HDZ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.