ANALIZA

Vučićeva lekcija lošoj bh. vlasti

SDA, koja je sav svoj simbolički kapital gradila na narativu o sebi kao „čuvaru od Srba“, u konačnici je svojom nesposobnošću dovela Bošnjake u poziciju da idu u Srbiju primati vakcine

Vučić: Otvorio vrata svim građanima BiH. Arhiv

Piše: D. HADŽOVIĆ - F. MANDAL

4.6.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da se od jučer svi građani BiH, bilo gdje i bilo kad, u Srbiji mogu besplatno vakcinisati i dobiti certifikat.

Ova odluka, koju svakako treba pozdraviti kao dobronamjeran i za bh. građane spasonosni čin srbijanskog predsjednika, istovremeno je kulminacija moralnog i političkog bankrota bh. vlasti.


Evropski prosjek

Izetbegović: Pandemijski poraz nesposobne SDA. Arhiv

Kada je u pitanju vakcinacija, BiH je na začelju Evrope i regiona zajedno s Kosovom. Prema podacima stranice „Our World in Data“, zaključno s danom 2. juni, u BiH je vakcinisano 5,76 posto građana.

Evropski prosjek trenutno je 32 posto vakcinisanih. Kada je riječ o regionu, Srbija je uveliko prevazišla evropski prosjek te sada ima oko 38 posto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 32 posto građana, u Crnoj Gori 21, u Albaniji oko 17 te Sjevernoj Makedoniji 11 posto. Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošije je jedino Kosovo, u kojem ova stranica bilježi brojku od oko 4 posto vakcinisanih.

Prema podacima Univerziteta „Johns Hopkins“, BiH ima oko 205.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije, a umrlo je više od 9.200 ljudi, što je 4,52 posto od ukupnog broja oboljelih. Viši postotak umrlih osoba nema nijedna zemlja u Evropi, pa čak ni Češka i Mađarska.


Dodik: Svađalačka politika umjesto akcije. Agencije

Scene masovnog odlaska građana u susjednu državu kako bi spasili sebi živote od zlokobnog virusa i priuštili minimum onoga što bi im vlastita država trebala osigurati - i za šta plaćaju poreze i doprinose - nešto je što devalvira i političku i simboličku moć države Bosne i Hercegovine.

U jeku najveće pandemije u modernoj historiji bh. vlasti pokazale su potpunu nesposobnost u zaštiti života i sigurnosti svojih građana, odnosno nisu mogle osigurati vakcine i adekvatnu zdravstvenu njegu, što je rezultiralo masovnim umiranjem pacijenata koji su mogli biti spašeni da su vakcine stigle na vrijeme. Maksimum do kojeg su dobacili bio je primanje sadake i pljačkaški šlamperaj u nabavci kineskih „trulja respiratora“.

Novalić: Bez ijedne samostalno nabavljene vakcine. Arhiv

Ponuda iz Rusije

Naravno, za ovaj pandemijski poraz države Bosne i Hercegovine najodgovorniji su predsjedavajući Predsjedništva BiH, kavgadžija Milorad Dodik, njegov državni premijer, atrofirani i nezainteresirani Zoran Tegeltija, pogubljeni i neefikasni Fadil Novalić, usnula državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je početkom godine bagatelisala vrlo povoljnu ponudu nabavke vakcina iz Rusije.

No, ovo je posebno težak poraz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog lidera Bakira Izetbegovića.



Gudeljević: Ministrica snosi odgovornost. Agencije

Naime, za razliku od SNSD-a i HDZ-a, koji i ne kriju da im i nije pretjerano stalo do izgradnje bosanskohercegovačke države i njenih institucija, paradoksalno je da je SDA, koja je sav svoj simbolički kapital gradila na, s jedne strane, narativu o sebi kao jedinom adekvatnom zaštitniku države BiH i bošnjačkog naroda, a, s druge, da nas „čuvaju od Srba“, u konačnici svojom nesposobnošću dovela Bošnjake u poziciju da idu u Srbiju primati vakcine.

Tegeltija: Potpuno odsustvo brige za građane. Arhiv

Kako je Avdić držao svijeću Novaliću

Krah višemjesečnih pokušaja Bakirovog federalnog premijera Fadila Novalića da nabavi vakcine dvorski „novinar“ Avdo Avdić, prema diktatu porodičnog šefa tajne policije Osmana Mehmedagića Osmice, od početka pokušava prebaciti u tuđe dvorište.

Tako je Avdić svim silama polovinom marta gurao opciju da se - na kraju se pokazalo neuspješna - nabavka 500 hiljada vakcina „Sputnjik V“ obavi preko srbijanskog državljanina Nikole Lakušića.

U tom cilju optuživao je federalnog zastupnika i predsjednika Odbora za zdravstvo, dr. Mirsada Kacilu (SBB), člana vladine ad hoc komisije, da opstruira Lakušićevo angažiranje u ovom poslu.


Avdić: Fadilov čuvar svijeće. Arhiv

Vrlo brzo se ispostavilo da je Lakušić krajnje nepouzdana osoba koja je imala problema sa srbijanskim policijskim organima i zakonom.

Također, mediji su otkrili da je veza kontroverznog biznismena prema Novaliću bio Čeda Jovanović, srbijanski političar i savjetnik Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.