VLADA HNK

U hercegovačkoj SDA prelomili: NES ispao iz igre

Tako će Vladu HNK činiti HDZ BiH, SDA i SDP koji zajedno imaju dvotrećinsku većinu potrebnu za potvrđivanje nove Vlade

Izetbegović i Ogrešević: Lideri SDA i NES-a. Armin Durgut / PIXSELL

Meliha Smajkic

8.11.2023

U SDA su prelomili - NES neće biti dio izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Odlučili su to večeras na sjednici Kantonalnog odbora SDA HNK. Tako će Vladu HNK činiti HDZ BiH, SDA i SDP koji zajedno imaju dvotrećinsku većinu potrebnu za potvrđivanje nove Vlade.

- Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ BiH i SDP o formiranju Vlade HNK - saopćili su iz SDA HNK.

Kako su naveli, ovakva odluka donesena je nakon više faza razgovora sa onim političkim subjektima koji su na osnovu izbornih rezultata dobili legitimitet da formiraju vlast u ovom kantonu.

- Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu - dodali su u saopćenju iz KO SDA HNK.

Također, naveli su da Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti.

- U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unaprijeđenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK - zaključili su iz SDA HNK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.