KONTRA-UDAR RUSIJE

Putinov plinski ultimatum stupio na snagu

Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obavezu, uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze, rekao je Putin

Vladimir Putin. Agencije

E. Ć.

1.4.2022

Plinski ultimatum ruskog predsjednika Vladimira Putina stupio je na snagu od danas. Prema tom ultimatumu svi kupci će morati ruski plin plaćati u rubljama, s posebnih računa u posredničkoj banci. U suprotnom, isporuka plina će im biti obustavljena.

Strani kupci sa Putinovog spiska "neprijateljskih država" doznačivat će prema uredbi na poseban račun u Gazprombanku ugovoreni iznos u stranoj valuti, banka će u njihovo ime kupovati rublje i prebacivati ih na drugi poseban račun radi plaćanja plina Gazpromu u rubljama. 

Otvaranje posebnog, "K" računa u Gazprombanku nije uslovljeno prisutnošću predstavnika stranog kupca, navodi se u uredbi koju je ruski predsjednik potpisao jučer.

- Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obavezu, uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze. Nama niko ništa ne daje besplatno, pa ni mi nećemo biti dobrotvorna ustanova - rekao je Putin. 

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Nizozemska su odmah po potpisivanju ultimatuma poručile da ne pristaju na njega.

Inače, Putinov pokušaj da natjera zapadne zemlje da plaćaju u rubljama ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rusku valutu. Evropa je ove godine potrošila 200 do 800 miliona eura dnevno na ruski plin, a pretvaranje tolikog novca u rubalj bi bio ogroman poticaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.