KOMENTAR DANA

Država uspavana

Rekordi padaju, a Vijeće ministara dvije sedmice bez sjednice

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

21.10.2020

Crveni alarm upaljen je u BiH kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Padaju rekordi prema broju zaraženih već danima. Rekord je i prema broju umrlih. Bio drugi ili treći val, naša državna vlast ne reagira i, moglo bi se komotno reći - spava.

Sve je prepušteno entitetima i kantonima. Koordinacija s državnog nivoa jednostavno ne postoji. Tako je već mjesecima. Vijeće ministara nije dvije sedmice zasjedalo niti su predložene neke radikalnije mjere, a situacija je sve opasnija.

Dok se Evropa i region ozbiljno hvataju ukoštac, kantoni sami donose odluke i naredbe, a građani su prestrašeni.

Ne postoji jedno tijelo koje koordinira cijelom situacijom. Isto je i s nabavkom opreme. Entiteti jedno, država drugo, a građani ispaštaju. Brojka od 728 zaraženih u jednom danu i 20 umrlih poziv je na uzbunu i crveni alarm.

Mjere koje su donesene niti su strožije niti donese rezultate. Ni nošenje maski i na otvorenom u Kantonu Sarajevo, također, kao ni manji broj okupljanja na jednom prostoru.

Tome svjedoči sve veći broj hospitaliziranih, a ljekari su već na izmaku snaga. Pitanje je hoće li biti uveden policijski sat, razmišlja li se o novom zatvaranju granice, šta će biti sa školama i djecom…

Na stotine je pitanja na koje niko nema pravi odgovor. Najava proglašenja prirodne nesreće, osim slova na papiru, teško da daje neke rezultate.

Vrijeme je da odgovorni, umjesto izborne kampanje, zasuču rukave i uhvate se posla. Ako se ovako nastavi, upitni su i izbori, ali i normalizacija života u državi.

Već odavno je došlo pet do 12, samo to odgovorni moraju shvatiti. Dok ne bude kasno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.