KOMENTAR DANA

Treba li nam "lockdown"

Novo „zatvaranje“ zadalo bi možda koban udarac bh. ekonomiji

Danijal Hadžović. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

24.10.2020

U borbi protiv koronavirusa vlasti u našoj zemlji dodatno su pooštrile mjere zabrane te se već mogu čuti stidljiva promišljanja da se ponovo vrati „lockdown“. No, to bi bila greška. Prednosti „lockdowna“ više ne opravdavaju troškove. U ovoj fazi pandemije vlade bi se trebale usredotočiti na lokalne mjere.

Poticaj da se nešto učini razumljiv je. Novi dnevni slučajevi zaraze u BiH premašili su 1.000. Pristalice novih, oštrih i pojačanih mjera kažu da bi se time spasili životi i zaštitili građani te spasio zdravstveni sistem od opasnosti prekobrojnih pacijenata.

Raskalašeno ponašanje

No, „zaključavanje“ ima smisla samo ako je zemlja potpuno preplavljena i nepripremljena - kao na početku pandemije. Ni jedno ni drugo ne vrijedi za BiH danas. Iako je zabilježeni broj slučajeva u BiH danas višestruko veći od onog u aprilu, usporedba zavarava. Naime, i dnevni volumen testiranja je višestruko veći od tadašnjeg. Sada se evidentiraju i blagi slučajevi koji ne bi bili ni testirani prije šest mjeseci.

Nije jasno da bi ponovno zatvaranje i vraćanje strogih mjera imalo trajnu korist. Zaraza bi se ponovo proširila čim bi se restrikcije ukinule. Kako godina bude odmicala, ljudi će provoditi više vremena u zatvorenom, gdje se virus lakše širi. Također, svjedoci smo da su na posljednje popuštanje mjera građani reagirali potpuno raskalašenim ponašanjem, dok danas ipak ogromna većina pristaje nositi maske i držati se zadanih mjera.

No, novo „zatvaranje“ zadalo bi možda koban udarac bh. ekonomiji. Godišnji pad BDP-a BiH sada se procjenjuje da će biti više od 6 posto, mnogo više od prvobitnih predviđanja. Svjetska banka upozorava da će BiH zahvatiti najveća recesija u posljednjih 25 godina. Dakle, nemamo nikakav garant da bi „lockdown“ otjerao virus, ali imamo definitivne dokaze da bi dodatno upropastio ekonomiju naše zemlje.

Održive lokalne mjere

Da bi COVID-19 držala pod kontrolom, BiH bi se trebala usredotočiti na održive lokalne mjere: identificiranje ranjivih skupina, pronalaženje načina da ih se zaštiti, poticanje testiranja i traženje alternativnih načina za poslovanje biznisa koji zahtijevaju okupljanje. „Lockdown“ bi predstavljao brzinsko amputiranje ranjene noge. Ali rezultat bi vrlo lako mogao biti smrtno iskrvarenje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.