KOMENTAR DANA

Z(j)enico, progledaj

Jer, ako odmah ne progledaš, ostat ćeš bez svojih simbola i postati samo još jedna mala neugledna bosanska kasaba

Piše: Fahir Karalić

13.11.2020

Fahir Karalić. Avaz

Na putu oporavka NK Čelik stoji samo jedan čovjek. Poručili su iz zeničkog kluba, apelirajući na Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, da održi obećanje i pomogne Čeliku. Ne lijepim riječima i sumnjivim investitorima. Isključivo finansijski!

Ruku na srce, čudne se stvari događaju u Zenici prethodne tri-četiri godine. Kao da su Zeničanima, a i ''Robijašima'' kriteriji spušteni na minimum. Kantonalni minimum.

Godinama se skandiralo na Bilinom polju - „Mrzim te, Sarajevo“. Istina, nije to bila univerzalna poruka Zenice, nego jednog dijela navijača koji su utemeljenje našli u tome da je standard u Sarajevu viši, klubovi bogatiji, raspodjela novca nepravedna...

Odavno nije sjajna situacija u Čeliku. Ali sve donedavno Čelik je igrao u najjačem rangu, imao žestoke derbije sa Sarajevom, Željom. Sjetimo se Intertoto kupa, evropske atmosfere na utakmicama s Denizlisporom, Gentom. Pa, reprezentacije i ''Zmajevog gnijezda''... Tada su Zeničani bili nezadovoljni jer ne igraju svake godine u Evropi.

Međutim, NK Čelik je danas dotakao dno. Priznajmo to svi. I za to nije krivo Sarajevo. Dok Sarajevo i Tuzla, naprimjer, imaju jake prvoligaške gradske derbije, Čelik silu demonstrira po okolnim seoskim stadionima u kantonalnoj ligi. A uprava ovog kluba sada apelira da mu se pomogne da se domogne federalne lige. Ne Evrope!

Stadioni su ogledalo društva. Pa i gradova. Vrijeme je predizbornih obećanja. I, baš zbog toga, Zenico, čuvaj se Danajaca i kad poklone daju, posebno sada, pred izbore.

Jučer je, tri dana pred izbore, potpisan sporazum kojim Grad odobrava podršku Čeliku za deblokadu računa. Iskreno se nadamo da to nije jeftini predizborno-populistički trik i da Čelik neće doživjeti strašnu sudbinu „Zenicatransa“, Zepsa i ostalih simbola Zenice, koji su, umjesto spasa, ugašeni ili na korak da nestanu.

Zato, Z(j)enico, progledaj! U suprotnom, ostat ćeš bez svojih simbola, po kojima si bila poznata u Jugoslaviji i postati samo još jedna mala neugledna bosanska kasaba!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.