KOMENTAR DANA

Kazna i nagrada

Ovo je jedini dan u godini kada političar zavisi od čovjeka, kad građanin odlučuje o njegovoj sudbini

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen BAJRAMOVIĆ

15.11.2020

Ako su vas u prethodnih 729 dana od općih ili 1.459 dana od posljednjih lokalnih izbora možda i izbjegavali, gledali „s visoka“ ili lagali, u BiH je konačno osvanuo dan kada je građanin u centru pažnje i kada dugovi dolaze na naplatu.  

U ovom danu trebaju biti nagrađeni i svi narodni izaslanici koji su se u prethodnom periodu (iz)borili za interese građana i rješavanje njihovih problema. Kako god, ovo je jedini dan u godini kada političar zavisi od čovjeka, kad građanin odlučuje o njegovoj sudbini, a ne obrnuto, i kada se, umjesto ka skupštinskim salama, gdje se obično odlučuje o našim glavama, sva pažnja usmjerava ka glasačkim mjestima.

U protekle četiri godine, koliko su lokalnim zajednicama u BiH vladale garniture koje uskoro ispraćamo, vodosnabdijevanje, odvoz smeća, stanje parkova, čistoća ulica, rupe na cestama, ljubaznost na šalterima... bili su česte teme naše svakodnevice. Ovo, ali i sve što je dobro ili loše u našoj ulici, naselju i gradu, trebaju biti i kriteriji za odlučivanje kome dati povjerenje.

Suhe česme, uništeni ležajevi na automobilima, smeće koje niko ne odvozi ne bi smjeli otići u zaborav pred eventualnom ponudom u obliku paketa s prehrambenim namirnicama ili novčanicom, koje će vjerovatno i ove godine biti u opticaju, jer oni svakako neće potrajati do iduće prilike da se nešto promijeni. A svakako je vrijeme da se i kazne svi oni koji na taj način ponižavaju čovjeka i manipuliraju izbornim rezultatima.

Teško je sjetiti se i nabrojati sve načine na koje se u proteklim decenijama kralo na izborima, ali postoji jedan penicilin koji liječi sve zloupotrebe i lopovluke – masa. Samo masovan odziv građana, posebno onih koji redovno ostaju kod kuća, BiH može izvesti iz začaranog kruga u kojem nas isti krug glasača, ista vojska odanih članova stranaka, pojačana sa svim predizbornim darovima, mahinacijama s biračkim spiskovima i prebrojavanjem glasova, stalno vraća na iste pozicije.

Da nakon još jednih izbora ne bismo slušali da su rezultate odredili oni koji nisu glasali vrijedi pokušati. Izaći i glasati za onoga kome vjerujemo ili kazniti onog ko nas je iznevjerio. Ako među više od 30.000 kandidata na ovim lokalnim izborima, među stotinama onih u našim općinama, nema baš niko ko zaslužuje da zbog njega potrošimo pola sata, onda je stvarno do nas.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.