LIČNOST DANA

Haris Mujić: "Mrav" iz Srebrenice

Ne posustaje pokušavajući na različite načine promijeniti stanje u rodnom gradu

Al. B.

Mujić: Učenik koji se ne predaje

Foto: Avaz


Mladi već godinama upozoravaju da u BiH ne vide vlastitu perspektivu, mnogi su već otišli ili to planiraju učiniti, ali ohrabruju rijetki primjeri aktivizma, borbe za promjene i blagog optimizma da se nešto ipak i kod kuće može napraviti. Srebreničanin Haris Mujić je mladić koji ne posustaje, pokušavajući na različite načine promijeniti stanje u rodnom gradu.

On je volonter, nagrađivani matematičar i fizičar, inovator, borac za ljudska prava, muzičar. Osamnaestogodišnji učenik Gimnazije u Srebrenici aktivista je Udruženja SARA, koje radi posebno s mladima i ženama u lokalnoj zajednici, učestvuje u volonterskim akcijama čišćenja grada, pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a član je i “Mreže mira”, koja organizira omladinske kampove i radionice o temi suočavanja s prošlošću.

Haris ističe da se mladi moraju uključiti u donošenje odluka o svojoj budućnosti u sredinama gdje žive, a da je politika u Srebrenici i cijeloj BiH najveći kočničar promjena u društvu.

Svojom energijom podsjeća na vrijednog mrava iz priče u kojoj svojom kapljicom vode pomaže u gašenju požara. Nije ni važno koliko će u tome uspjeti - važno je da je na pravoj strani i da pokušava motivirati i druge da ne odustaju. 

Više o temi Haris Mujić

HARIS MUJIĆ IZ SREBRENICE
Gimnazijalac borac za mir, suživot i bolju budućnost mladih
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na