LIČNOST DANA

Abdulah Šarčević: Kruna karijere

Dobitnik Svjetske nagrade za humanizam

Šarčević: Dubok trag u historiji humanizma u svijetu. Agencije

Piše: E. Sk.

19.11.2020

Još jedno vrijedno priznanje u našu zemlju donio je akademik Abdulah Šarčević, redovan član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Akademik Šarčević dobitnik je Svjetske nagrade za humanizam, koju dodjeljuje Ohridska akademija za humanizam (Sjeverna Makedonija).

Ohrid je grad na popisu UNESCO-a, a Šarčević je petnaesti dobitnik tog jedinstvenog priznanja koje su ranije dobili, primjerice, nobelovac Aleksandar Solženjicin ili Diasakz Ikedi, svjetske legende.

Šarčevićevo ime zauvijek će biti upisano u analima Ohridske akademije za humanizam. Na taj način još jedan državljanin BiH bit će na popisu ličnosti koje su ostavile dubok trag u historiji humanizma u svijetu.

Abdulah Šarčević rođen je 27. maja 1929. u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta. Studij filozofije završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1952. Na istom sveučilištu odbranio je doktorsku disertaciju “Kriza povijesti i suvremenost - Filozofija egzistencije Karla Jaspersa 1967”. Prošao je sva univerzitetska zvanja i učestvovao na brojnim simpozijima širom svijeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.