KOMENTAR DANA

Sve po zakonu

U BiH je sve moguće, pa i to da, bez obzira na suspenziju i dalje redovno primate plaću

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

23.11.2020

U Bosni i Hercegovini je sve moguće, pa i to da, bez obzira na suspenziju, hapšenja, sumnju da ste počinili krivično djelo, i dalje redovno primate plaću. Iako ste pri tome osumnjičeni za pranje novca i zloupotrebu položaja!?

Jednom riječju - ''apsurdistan''. Jedan od takvih slučajeva je i onaj Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite. Već skoro sedam mjeseci Solak prima plaću iz federalnog budžeta. Istog onog budžeta za koji postoji sumnja da ga je oštetio u aferi “Respiratori”.

Ali nije Solak kriv, Zakon o državnoj službi mu to dozvoljava i - nikome ništa. Piši, žali se, država je tako propisala, mora se raditi po zakonu.

A država ovaj i mnoge slične slučajeve godinama nijemo posmatra i niko ne reagira. Kasa se prazni, a suspendirane osobe, osumnjičene i optužene, nagrađuju. Istina, u ovom slučaju niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, no nagrađuju se i optuženi.

A takvih je u BiH, suspendiranih, optuženih i osuđenih, na desetine. Pogotovo su zaštićeni državni službenici, ali ništa manje ni nosioci pravosudnih funkcija. Njih štiti Zakon o VSTV-u.

U prilog tome govori činjenica da je bivši glavni državni tužilac Goran Salihović pod suspenzijom skoro četiri godine, ali i dalje redovno prima plaću.

Do sada je Salihović suspendiran “zaradio” skoro 180.000 KM, a pri tome je optužen da je oštetio Tužilaštvo za 80.000 KM. Na spisku privilegiranih je i suspendirani tužilac Božo Mihajlović. I on svakog mjeseca uredno uzme novce. Na spisku su brojne sudije optužene u aferi „Pravda“. I njih štiti zakon. A kod nas zakon štiti sve, samo ne obične građane. Za njih važe neka druga pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.