KOMENTAR DANA

Posljednja šansa

Promjene u BiH nisu moguće bez jačeg angažmana međunarodne zajednice

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

5.12.2020

Najveći problem BiH su etno-nacionalistički političari i kleptokratske elite, koje vješto manipuliraju Dejtonskim mirovnim sporazumom, a sve kako bi opljačkale zemlju!

Ovo je rijetko otvorena i direktna dijagnoza koju je za “Avaz” postavio Danijel Hamilton, direktor globalnog programa za Evropu “Wilson” centra, jedan od najvećih stručnjaka SAD za Evropu i američku vanjsku politiku i bivši funkcioner Stejt departmenta.

Jedan od autora publikacije “Popraviti Dejton: Novi dogovor za BiH” ide i korak dalje, pa tvrdi da pljačka jeste primarni, ali ne i jedini cilj nacionalista i kleptokrata, jer su i politizacija pravosuđa i slabljenje državnih institucija među njima, a sve kako bi zadržali vlastite privilegije.

Ciljevima nacionalističkih projekata u BiH svakako treba dodati i usporavanje države na putu ka euroatlantskim integracijama, jer sa zakonima EU korupcija bi bila svedena na minimum, a pod “šeširom” NATO-a ni prijetnji secesijom ni zveckanja oružjem ne bi smjelo biti.

Kada se sve pobrojano pretoči u svakodnevni život prosječnog stanovnika BiH, onda dobijemo to što imamo danas. Tešku socijalnu, ekonomsku, zdravstvenu i svaku drugu situaciju i društvo podijeljeno na manjinu koja se boljem nije mogla ni nadati, te ogromnu većinu čiju nadu u bolje sutra potiskuju siromaštvo, lažna obećanja i svakodnevne afere.

Promjene u ovoj zemlji, pokazuje to dosadašnje iskustvo, nisu moguće bez snažnijeg angažmana međunarodne zajednice. Posljednja nada da će one ključne biti postignute rasplamsava se nakon pobjede Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima za predsjednika SAD.

Međutim, poznavaoci američke vanjske politike i njenih trenutnih prioriteta upozoravaju da inicijative moraju doći i iz BiH. Zbog toga se trebaju oglasiti svi izvan interesnog kruga kojem ovakvo stanje odgovara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.