KOMENTAR DANA

Danke Deutschland

Nakon 12 godina uspavanosti Valentina Incka, čini se da bi BiH napokon mogla dobiti čovjeka koji će obaviti posao

Kristijan Šmit. Agencije

Piše: Danijal Hadžović

22.1.2021

Sada je i zvanično - Kristijan Šmit (Christian Schmidt), iskusni političar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), kandidat je Njemačke za novog visokog predstavnika u BiH.

Ova odluka dolazi u jeku domaćih teorija zavjere da je Šmitova kandidatura posljedica paklenog plana Rusije i Njemačke da preko svog kandidata navodno umanje pozitivan utjecaj SAD na tokove u BiH.

Ovoj teoriji se donekle, iako iz suprotnih političkih pobuda, pridružio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je izrazio veliki optimizam prema novom visokom predstavniku u odnosu na vlastite politike.

Ipak, postoji i više nego opravdan razlog sumnjati da ovakve teorije imaju previše dodira sa zdravim razumom. Visokog predstavnika u BiH imenuje Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem SAD (kao i Rusija) ima pravo veta.

Danijal Hadžović. Avaz

Suludo je očekivati da bi SAD, a posebno nova Bajdenova (Biden) administracija, dale podršku nekome ko štiti ruske, a podriva američke interese. Također, indikativno je da je iz Njemačke naglašeno kako žele raditi sa svima u BiH na ispunjavanju 5+2 uvjeta za zatvaranje OHR-a i kako bi naša zemlja što prije mogla biti primljena u EU.

Drugim riječima, Šmit bi trebao biti posljednji visoki predstavnik koji bi iza sebe trebao ostaviti funkcionalnu državu, spremnu za EU. Ako uzmemo u obzir da Nijemci nisu poznati kao narod koji poslove ostavlja nedovršenim, imamo razloga biti optimistični što će OHR voditi Nijemac.

Također, uzimajući u obzir da BiH još nema sve kapacitete funkcionalne države, teško je očekivati da bi ovaj posao mogao biti urađen, a da se i one najviše državne institucije ne učine snažnijima.

I, naravno, uzimajući u obzir geografsku blizinu, činjenicu da je Njemačka najveće izvozno tržište naše zemlje i vodeća evropska sila, postoji i više nego dovoljno razloga zašto je za nas dobro da ova zemlja dobije daleko veći utjecaj u krojenju evropskog napretka BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.