LIČNOST DANA

Aida Mujakić: Borac za prava djece

Želi spriječiti diskriminaciju djece u OŠ „Petar Kočić“

Piše: H. Č.

23.1.2021

Mujakić: Kažnjena sa 500 KM zbog organizacije mirnih protesta. Avaz

Nakon što je objavljena priča o kažnjavanju učenika bošnjačke nacionalnosti u OŠ „Petar Kočić“ u Sjenini Rijeci kod Doboja (RS), povratnica u Sjeninu Aida Mujakić (33), iako uskoro na svijet treba donijeti treće dijete, nijednog trenutka nije oklijevala.

Kao predsjednica Vijeća roditelja ove škole, animirala je javnost, pozvala roditelje djece kojima su izrečene disciplinske mjere - sniženje vladanja zbog pet neopravdanih časova, koje su napravili 25. novembra, na Dan državnosti BiH, i odlučno je rekla - dosta je više.

Zbog mirnih protesta koji su održani istog dana van školskog dvorišta, policija je pozvala Mujakić da da izjavu o tome šta se to dešava u Sjenini Rijeci. Uručili su joj prekršajni nalog i kaznu od 500 maraka zbog održanih mirnih protesta.

Ali to ovu hrabru ženu neće omesti da nastavi svoju plemenitu misiju, da zajedno sa svojim sugrađanima ustane u zaštitu prava svoje djece, da im se vrati njihov bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta.

Kaže da je upravo pored spomenute škole 1992. godine ubijen njen otac. Ona je dijete šehida. Sada se mora boriti i za prava svoje i sve djece u ova dva sela čija su prava pogažena, uprkos konvencijama i odlukama Ustavnog suda, ali odustati neće.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.