KOMENTAR DANA

Bezobrazna bh. vlast

I dok se cijeli svijet vakciniše, komšije iz regiona traže nove doze, bh. zvaničnici gledaju u nebo i mjesecima lažu da vakcine stižu

Parlamentarna skupština BiH. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

26.1.2021

Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu posebna zemlja. Ali ono što je činjenica, zaslugom bahate i neodgovorne vlasti, po svemu je posljednja. I to je fakat.

Sve što je u regionu, Evropi i svijetu normalno, nadohvat ruke, pogotovo u ovim teškim zdravstvenim vremenima, u BiH je misaona imenica.

Pandemija koronavirusa najbolji je pokazatelj toga. Smušenost, neorganizacija, prebacivanje odgovornosti, sad ćemo, sutra ćemo, imamo, nabavit ćemo, kupit ćemo, samo su neki od odgovora bh. zvaničnika kada je u pitanju nabavka vakcina.

I dok se cijeli svijet vakciniše, komšije iz regiona traže nove doze, bh. zvaničnici gledaju u nebo i mjesecima lažu da vakcine stižu. No, nikad da kažu kada tačno i koliko doza. Svake sedmice je druga priča. Dok vakcine stignu kod nas, svijet će krenuti s drugim krugom vakcinacije.

Miralem Aščić. Avaz

I ko je kriv? Ko će odgovarati? Mnogo je pitanja bez odgovora.

Nismo se oporavili ni od afere s respiratorima, na koje smo bacili 10,5 miliona KM, srljamo u novu s nabavkom vakcina. Ima - nema para, mjesecima je trajala trakavica. I kada su se našle, prikupile, iskamčile, opet nema vakcina.

Iz afere oko respiratora, koji su se pokazali beskorisnima i stoje mjesecima van upotrebe, a ljudi masovnu umiru, bahata vlast nije naučila ništa.

Očigledno je da na greškama ne učimo. S druge strane, pitanje je ko će, kada i hoće li ikada snositi odgovornost zato što smo četvrta država u svijetu prema broju umrlih.

Je li konačno vrijeme da se bh. zvaničnici uozbilje? Uvide da su bahati, neodgovorni... Jer moglo bi uskoro biti kasno. Vrijeme nam odavno curi, skoro pa je 5 do 12.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.