LIČNOST DANA

Faruk Gutić: Svjetski, a naš

Odlazak je jedini način da mladi ljekari uhvate korak sa svjetskom medicinom

Piše: A. Bajramović

28.6.2022

Gutić: Vratio se u BiH. Avaz

Zlatni student Medicinskog fakulteta u Sarajevu Faruk Gutić vratio se u BiH nakon što je na osmom kongresu Evropske akademije za neurologiju u Beču prezentirao svoj rad u kojem se bavio rijetkim oboljenjem spinalnom mišićnom atrofijom i načinima terapeutskog liječenja kod drugih nasljednih oboljenja. Gutić je osvojio godišnju nagradu za izvrsnost Evropske akademije za neurologiju, a priprema se i za evropsko takmičenje iz medicinske onkologije u Valensiji, a potom i za dodatnu edukaciju u rumunskom Temišvaru iz oblasti hirurgije.

Ogroman uspjeh studenta pete godine Medicinskog fakulteta UNSA-e, djeteta iz rudarske porodice iz Omazića kod Banovića, na nivou Evropske akademije s oko 45.000 članova iz 47 država, još jedanput nas podsjeća koliko talentirane, pametne i vrijedne mlade ljude imamo.

S druge strane, Farukova upozorenja da je kvalitet obrazovanja u BiH na evropskom dnu, podrška stručnjacima slaba, a uvjeti rada neuporedivi s ostatkom svijeta, alarmiraju da je posljednji trenutak da se nešto mijenja. Bez države iza sebe, odlazak je jedini način da mladi ljekari uhvate korak sa svjetskom medicinom, ali i da vrate pogaženo dostojanstvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.