KOMENTAR DANA

Hibrid političari

Političku scenu preplavio je tip političara koji mogu biti u bilo kojoj stranci

"Mlade nade" bh. politike. Facebook

Danijal Hadzovic

2.11.2023

Bosna i Hercegovina, uključujući i njena sva tri konstitutivna naroda, ruku na srce, od stjecanja nezavisnosti ne može se pohvaliti da je imala pretjeran broj umnih, sposobnih, poštenih i uspješnih političara. No nekoć je čovjek mogao barem u vrijednosnom smislu znati za šta glasa.

Religiozni pojedinac konzervativnih nazora mogao se uzdati da će SDA propagirati vrijednosti vjere, džamije i tradicije, nešto umjereniji konzervativci mogli su birati SBiH ili SBB, socijalno osjetljivi i proevropski ljevičar se prirodno orijentirao ka SDP-u, kao što je i društveno liberalno stanovništvo u Sarajevu svoje utočište moglo pronaći u Našoj stranci.

Čak je i u RS nekoć, barem do prve polovine prve decenije dvijehiljaditih, postojala jasna razlika između tvrdo nacionalističkog SDS-a i umjerenog i prozapadnog SNSD-a.

A onda smo počeli dolaziti u čudnu situaciju. Nacionalisti su pod pritiskom postajali malo više internacionalisti, a ljevičari su shvatali da se uz malo nacionalizma može uzeti i malo više glasova.

Onda su se potpuno utopili u taj nacionalizam, pa je to postalo takmičenje ko će koga nadsrbovati/nadhrvatiti/nadbošnjačiti.

Na sve to se nakalemila nova generacija političara koji su odrasli u ubitačnoj kombinaciji postdejtonskog obrazovnog sistema skrojenog od nacionalističkih stranaka i navučenosti na društvene mreže.

Danijal Hadžović. Avaz

Bazični sistem vrijednosti svih njih je nacionalistički, ovisno o narodu iz kojeg potječu. Na taj bazični sistem, koji prihvataju zdravo za gotovo, potom nadograđuju hrđavim karakternim osobinama potpune neukosti, beskrupuloznosti, površnosti i nezdrave ambicije.

Pojavio se novi tip političara kojima je apsolutno nebitno u kojoj su stranci. Bez ikakvih čvrstih principa, spremni su govoriti apsolutno sve ono za šta procijene da će im donijeti glasove.

Iako je na sceni sve više stranaka, sve one preplavljene su takvim kadrovima bez ikakvih jasnih politika, vrijednosti i vizije. Oni se bez problema mogu šaltati iz stranke u stranku i jedni drugima sliče kao jaje jajetu.

Preko takvih kadrova stranke gube svoju svrhu ideološke podjele i nadmetanja ideja te postaju tek zavodi za zapošljavanje političkih karijerista.

A rezultat je politika svedena tek na jeftini rijaliti šou. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.