PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Pobjeda Gerta Vildersa nije dobra

Nizozemska ima "izrazito fragmentiranu političku scenu, što "kod njih kreira neizvjesnu političku situaciju", kazao je Plenković

Plenković: Imamo dva scenarija. Emica Elvedji / Pixsell

Z. K.

23.11.2023

Andrej Plenković premijer Hrvatske rekao je danas da rezultat izbora u Nizozemskoj, na kojima je pobijedio antievropski krajnje desni populista Gert Vilders (Geert Wilders) nije dobar, ali i da postoji mogućnost da Vilders ne uspije formirati vladu.

Počinje tražiti koalicijske partnere

Vilders počinje tražiti koalicijske partnere nakon što je njegova Slobodarska stranka osvojila 37 od 150 mjesta u parlamentu, dok je 25 mjesta pripalo zajedničkoj listi Laburista i Zelenih te 24 mjesta konzervativnoj Narodnoj stranki za slobodu i demokraciju Marka Rutea (Rutte), premijera u odlasku.

Komentirajući rezultate nizozemskih izbora Plenković je novinarima rekao da Nizozemska ima "izrazito fragmentiranu političku scenu", što "kod njih kreira neizvjesnu političku situaciju", piše Index.hr.

Bez njega

- Imamo dva scenarija. Jedan u kojem će Vilders biti dio mogućih koalicija, a jedan koji će biti bez njega. U svakom slučaju, rezultat nije dobar - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.