POGLEDI

Dramatičan apel intelektualaca: Evropa se raspada pred našim očima

Među potpisnicima i naš akademik Abdulah Sidran

Agencije

The Guardian

26.1.2019

Evropi prijeti pad liberalnih vrijednosti kakav nije viđen još od tridesetih godina prošlog stoljeća, tvrdi grupa od 30 književnika, historičara i nobelovaca koji su u više vodećih evropskih medija objavili manifest o toj temi.

Manifest je objavio i ugledni britanski list "The Guardian", a u njemu se navodi kako se "Evropa raspada pred našim očima". Osim krize izazvane Brexitom, poznati intelektualci strahuju i od povratka nacionalizma odnosno jačanja nacionalističkih stranaka širom Evrope.

- Moramo htjeti Evropu ili nestati pod valom populizma, nanovo otkriti politički voluntarizam ili prihvatiti da će nas preplaviti mržnja i niske strasti - piše, između ostalog, u manifestu.

Potpisnici žale što je ideja Evrope već ''napuštena s one strane Kanala'', referirajući se na Brexit, te upozoravaju da su angloevropski odnosi na najnižoj tački još od vremena Drugog svjetskog rata.

Ključnim vide rezultate predstojećih evropskih izbora, za koje se pribojavaju da će dati vjetar u leđa nacionalističkim i populističkim strankama. Smatraju da bi takav razvoj scenarija bio napuštanje naslijeđa Erazma, Dantea, Getea (Goethea) i Komenijusa (Comenius).

- Bit će to sumrak inteligencije i kulture, eksplozija ksenofobije i antisemitizma, potpuna katastrofa. Evropa je napuštena s one strane Kanala, ali i s one strane Atlantika. Napuštena je od dvaju saveznika koji su je već dvaput u historiji spasili od smrti. Time je postala ranjiva rastućim manipulacijama Kremlja. Evropa kao ideja, kao čin volje i njene reprezentacije, raspada se pred našim očima - upozoravaju potpisnici manifesta.


Tekst od 800 riječi zacrtao je francuski filozof Bernar-Anri Levi (Bernard-Henri Levy), a u pisanju su mu se pridružili novelisti Ijan Mekjuan (Ian McEwan) i Salman Rašdi (Rushdie), kao i Simon Šama (Schama) te laureati Nobelove nagrade Svetlana Aleksijevič, Herta Miler (Müller), Orhan Pamuk i Elfride Jelinek.

Svjetski poznati pisac Rašdi za ''Guardian'' je tom prilikom rekao kako je Evropa u najvećoj opasnosti u posljednjih 70 godina. Ako neko vjeruje u ideju Evrope, vrijeme je da stane iza nje, dodao je slavni pisac.

- Nadam se da će parlament u Ujedinjenom Kraljevstvu smoći snage za raspisivanje drugog referenduma. To može spasiti zemlju od užasa Brexita, ali i pomoći u spasu Evropske unije - kaže Rašdi.

Još jedan pisac bestselera, nobelovac Orhan Pamuk kaže kako je ideja ujedinjene Evrope bitna i zemljama koje nisu Zapad.

- Bez ideje Evrope, slobode, ženskih prava, demokratije i egalitarizma, teško je braniti i moj dio svijeta. Historijski uspjeh Evrope na tim poljima olakšao nam je borbu za takve ideale. Nema Evrope bez tih vrijednosti, osim Evrope turizma i biznisa. Evropa nije geografski pojam, nego prvenstveno ideja tih vrijednosti, a ona je trenutno pod napadom - rekao je Pamuk, pisac iz Turske.

Potpisnici manifesta nisu pozvali na konkretne akcije, već su i sebe ubrojili među "tihe evropske patriote koji razumiju da je tri četvrtine stoljeća nakon poraza nad fašizmom i trideset godina od pada Berlinskog zida, nova bitka za civilizaciju u toku".

- Moramo oglasiti uzbunu da su na djelu trovači duše i duha, od Pariza do Rima, Barcelone, Budimpešte, Dresdena i Beča te Varšave, koji pale lomaču našim slobodama - stoji u manifestu koji potpisuju Vasilis Aleksakis, Svetlana Aleksijevič, En Eplbom (Anne Applebaum), Jens Kristijan Grondal (Christian Grondahl), Dejvid Grosman (David Grossman), Agnes Heler (Heller), Elfrid Jelinek, Ismail Kadare, Gjorgi Konrad (György Konrád), Milan Kundera, Bernar-Anri Levi (Bernard-Henri Levy), Antonio Lobo Antunjes (Antunes), Klaudio Magris (Claudio Magris), Ijan Mekjuan, Herta Miler (Muller), Ljudmila Ulitskaja, Orhan Pamuk, Rob Rijmen (Riemen), Salman Rašdi, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Skalfari (Scalfari), Simon Šama, Peter Šnajder (Schneider), Abdulah Sidran, Lejla Slimani (Leila Slimani), Kolm Tojbin (Colm Toibin), Mario Vargas Llosa, Adam Mičnik (Michnik) i Adam Zagajevski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.