BIH

SDA pokušala preuzeti Sindikat?!

Kurtović (u sredini): Predsjedavao Kongresom SSSBiH 22. februara

A. NUHANOVIĆ

1.3.2018

Samir Kurtović dobio je od SDA zadatak da na mjesto novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH na 14. kongresu, koji je održan 22. februara, a kojim je on predsjedavao, postavi na čelnu poziciju Redžu Kurića, aktuelnog predsjednika Nadzornog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

Kurić je bio protukandidat Selvedinu Šatoroviću, potpredsjedniku SSSBiH.

Potpisali ugovor

Tvrdi to aktuelni član SSSBiH, otkrivajući da je Kurtović Vladinom kandidatu Kuriću glasove osigurao kao predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH (SUFBiH), i to tako što se dva dana prije održavanja Kongresa „izborio“ da bude potpisan Kolektivni ugovor za javnu upravu, iako je trebao biti zaključen polovinom januara!

Glasove za Kurića osigurao je i time što je Kolektivni ugovor za elektroenergetske radnike i poštanski saobraćaj intenzivirao nekoliko dana prije održavanja Kongresa, iako se na to čekalo nekoliko mjeseci.

- Sindikalne vođe „Elektroprivrede“ i „BH Pošte“ pod pritiskom i ucjenom kolektivnim ugovorima promijenile su mišljenje i izdale sebe i one koje predstavljaju, dajući skoro jednoglasnu podršku kandidatu Vlade. Samire i drugi, nosite svoje prodane duše iz života onih koje navodno zastupate i čije interese branite. Izdajnika poput vas nikad neće nestati, ali su svi, pa tako ćete i vi, završili na smetljištu historije, gdje vam je i mjesto - navodi ovaj sindikalista.

Nalog stranke

On tvrdi da je na ovaj način „uz pomoć kupljenih sindikalnih čelnika, Kurtović za interese SDA vršio napad radi razbijanja i uništenja jedine ili skoro jedine snage“.

- Kada se prvi put čulo za kandidaturu tada anonimnog Kurića na mjesto predsjednika SSSBiH, niko normalan to nije shvatao ozbiljno s obzirom na njegove reference sindikalnog rada, koje i ne postoji u njegovom životu - navodi ovaj sindikalista.  

On ističe da je tada po nalogu SDA Kurtović morao stupiti na scenu.

- Pozivam da se utvrdi zašto su sindikalni pokret neodgovornim ponašanjem doveli u krilo vladajućih struktura koje godinama pokušavaju njime ovladati - zaključuje ovaj sindikalista.

Kako Kurtović uhljebljava u „Sarajevogas“

Kurtović je i predsjednik Nadzornog odbora „Sarajevogasa“, a u ovo državno preduzeće, kako je „Avaz“ prije nekoliko dana pisao, zaposlio je brojne kadrove SDA. Uhljebio je tako svastiku Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Amiru Tanović, kao i Amira Sarajlića, brata Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA. Posao je dao i svojoj supruzi Emiri Kurtović.  

Kurić: Radnici će na ulice samo za svečane prilike

Da bi radnici pobjedom Kurića zauvijek bili ušutkani i ne bi se više mogli na ulici boriti za svoja prava, jasno je i iz njegovog predstavljanja na Kongresu.  

- Svjedoci smo da su posljednjih deset godina radnici stalno na ulici. Ako je neko na ulici, znači da nije odradio neko posao za njega. Znači, radnici mogu izlaziti na ulice samo za svečane prilike i obilježavanje nekih važnih datuma. Ako ćemo na ulicu, fotelje će ostati sigurno prazne – rekao je tokom svog predstavljanja Kurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.