BIH

Arnaut: Građani BiH u medijskom mraku

S.DEGIRMENDŽIĆ

2.7.2018

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, aktuelizirao je nedavno poslaničkim pitanjem Vijeću ministara BiH niz problema u vezi s istekom mandata i imenovanjima u Vijeću Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Arnaut je tražio od Vijeća ministara BiH da mu dostavi informacije o datumima imenovanje, periodu trajanja mandata i datumu isteka mandata članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Također, Arnaut je pitao kada će biti pokrenuta procedura izbora novih članova Vijeća RAK-a u onim slučajevima u kojima je mandat aktuelnim članovima istekao.

Poslanika SBB-a zanimalo je i zašto među sedam članova Vijeća RAK-a nema niti jedne žene, te koliko je osoba ženskog spola predložilo Vijeće ministara pri imenovanju Vijeća.

Odgovori koje je Arnaut dobio iz Vijeća ministara BiH razotkrili su da je svim članovima Vijeća RAK-a Zoranu Tomiću, Nini Ćoriću, Ljubi Božoviću, Milošu Šolaji, Plamenku Čustoviću, Mirzi Milišiću i Faruku Boriću, imenovanima 2013. godine istekao u decembru 2017. godine.

Kada će biti imenovani novi u ovom trenutku niko ne zna ,a kao glavnog kočničara tog procesa optužili su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Naime, iz Vijeća ministara BiH na pitanje o tome kada će biti pokrenuta procedura izbora novih članova Vijeća RAK-a odgovorili su da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokrenulo formiranje ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja Vijeća RAK-a te da je zatraženo od Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH da dostave prijedloge članova ad hoc komisije, kao i od Ministarstva saobraćaja i veza RS-a i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija .

-Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a predložilo je za članove komisije Vladu Lesijaka (Savez radioamatera RS-a) i Zorana Sovilja (Udruženja lokalnih radiostanica RS-a). Dom naroda PSBiH predložio je delegata Darka Babalja, a Zastupnički dom PSBiH zastupnicu Borjanu Krišto. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i pored urgencija još uvijek nije dostavilo traženi prijedlog, tako da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ne može pripremiti i dostaviti Vijeću ministara BiH Nacrt odluke o imenovanju ad hoc komisije - navode iz Vijeća ministara BiH.

Na pitanje o zastupljenosti pripadnica ženskog spola iz Vijeća ministara Arnautu nisu odgovorili.

Inače, Arnutovo pitanje i odgovori koji je dobio izazvali su veliku medijsku pažnju u BiH, pa su neki od njih podsjetili i na hronologiju dešavanja i problema proteklih godina vezanih za imenovanja u RAK-u.

Ovi odgovori, naravno kao i pitanja, bit će tema sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane za 5. juli. Tada će se znati hoće li Vijeće ministara imati konkretnije odgovore na ova pitanja , te na ona koja su izignorirali.

-Ovo je još jedan pokazatelj haosa koji vlada u javnim RTV servisima i institucijama koje se bave medijskom scenom. FTV već godinama nema Upravni odbor, a direktor je pola decenije izvan mandata jer SDA ne želi provesti zakonske obaveze. U UO BHRT, na prijedlog SDA, imenovan je trećeplasirani Mufid Memija koji je podržao imenovanje direktorice BH Radija 1 koja je bliska SDS-u i koja na društvenim mrežama veliča ratne zločince. I sada ovo sa RAK-om koči HDZ-ovo ministarstvo. Ta koalicija, skupa sa Dodikovim RTRS, drži građane BiH u istinskom medijskom mraku – izjavio je Arnaut. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.