ODLASCI

Hiljade autoprijevoznika napustile BiH

Prošle godine u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji otvoreno 800 firmi za bh. poslodavce

Prijevoznici u Sloveniji lakše dobivaju dozvole i licence

Piše: F. MUSTAFIĆ

9.4.2019

Internet je pretrpan oglasima za otvaranje firmi u Sloveniji. Mnoge bh. firme zbog odlaska radnika, teškog poslovanja i brojnih nameta odlučile su se preregistrirati izvan BiH.

Nakaradni zakoni

Kako su nam kazali iz jedne agencije koja se bavi registracijom, u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji otvorili su već 800 firmi za bh. poslodavce.

- Najbitnije je da su papiri čisti, da firma nema dugovanja i da se sve završi za manje od mjesec. Uglavnom otvaramo firme koje se bave prijevozom robe i putnika, ali ima i građevinskih, koje radnike dovode iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske - naveli su.

Grbić: Lakše raditi

Prošlog ljeta izuzetno uspješnu firmu koja se bavila prijevozom, iz naše zemlje u Sloveniju premjestio je i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Kazao je da je odluku donio zbog različitih nameta i nakaradnih zakona u BiH te lakoće poslovanja u Sloveniji. I kamioni i radnici otišli su u Deželu.

Lakše i jednostavnije

 - Do sada je iz BiH otišlo blizu 1.000 autoprijevozničkih firmi. Mnogo je lakše i jednostavnije raditi u zemljama EU. Nema problema s dozvolama, licencama. Mnoge su otjerali i loši uvjeti na carinskim terminalima i graničnim prijelazima. Samo na prijelazima u Rači i Gradišci čeka se i dva-tri dana, što je u Evropskoj uniji nepojmljivo – rekao je Grbić.

 Lijepe riječi i obećanja

Grbić ističe da jedna firma iz BiH u prosjeku sa sobom odvede od dva do pet radnika.

- Otišle su sve jače prijevozničke firme, s njima i vozači. Mnogo se priča kako tome treba stati ukraj, ali sve ostaje na lijepim riječima i obećanjima – dodaje Grbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.