KONTROLE

Školske kantine pune opasnih bakterija

U 14 briseva uzetih s radnih površina pronađene aerobne mezofilne bakterije

Školske kantine moraju raditi u skladu s Pravilnikom o ishrani učenika. Ilustracija

Piše: F. Mu.

12.5.2019

Sanitarni inspektori na području Kantona Sarajevo ovih dana pročešljali su skoro sve osnovne i srednje škole kako bi utvrdili rade li školske kantine u skladu s Pravilnikom o ishrani učenika. Inspektori su kontrolirali ispravnost hrane i čistoću radnih površina te druge higijenske uvjete.  

Kako saopćavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, u 14 briseva uzetih s radnih površina pronađene su aerobne mezofilne bakterije.

- Inspektori za hranu uzeli su ukupno 83 uzorka, od čega 34 uzorka hrane i 49 briseva radnih površina. Prema dobivenim rezultatima, svi uzorci hrane bili su mikrobiološki ispravni, dok od 49 uzetih briseva, njih 14 nije zadovoljavalo kriterije važećeg pravilnika – naveli su iz inspekcije.

Zbog toga je 30 škola upozoreno da otkloni sve nedostatke zbog kojih dolazi do pojave ovih opasnih bakterija.

- Nakon što su upozoreni, u osam škola već u postupili kako im je naređeno – kažu u inspekciji.

Iako je strogo zabranjeno, u dvije školske kantine đacima su, osim voćnih sokova i čajeva, prodavali i gazirana pića. Također je pregledano prodaju li u školama čips i pomfrit.

- Izdata su i dva prekršajna naloga pravnim licima koja obezbjeđuju školsku ishranu, zbog nepotpunih deklaracija na proizvodima. U dvije školske kantine u srednjim školama zatečeni su gazirani sokovi, s čime su upoznati i direktori škola, te upozoreni da to nije u skladu s Pravilnikom o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama KS – navode iz kantonalne inspekcije.

Pravilnikom o ishrani učenika u KS zabranjeno je da u prostorijama odgojno-obrazovnih ustanova budu prodajni automati za distribuciju hrane na bazi šećera, kao što su slatkiši, energetska pića, gazirana pića i sokovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.