ALARMANTNO

BiH ne mari za bijelu kugu

Žene koje ostanu u drugom stanju, masovno dobivaju otkaz s posla

Svake godine u BiH pravo na naknadu ostvari 35.000 porodilja. Ilustracija

Piše: D. Pašalić

23.9.2019

Vlasti u Bosni i Hercegovini samo su deklarativno zabrinute za bijelu kugu i sve manji prirodni priraštaj.

Najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju poraznu sliku. U prvih šest mjeseci ove godine rođeno je manje beba nego u  istom periodu lani, a više je umrlih stanovnika. Istovremeno je manje sklopljenih brakova, a više razvoda.

Ne trebaju za to posebne analize osim konkretnih poteza, koje, ovisno o kantonima, odnosno entitetima, čine nadležni kada je u pitanju podrška porodiljama, odnosno porodicama koje dobivaju novog člana.

Različite naknade

Prema posljednjim podacima, oko 35.000 porodilja u BiH svake godine ostvari pravo na naknadu. Ali, zbog nedostatka novca u budžetima, nisu iste pred zakonom. Tako se u Federaciji BiH razlikuju od kantona do kantona, a različitu naknadu dobivaju zaposlene i nezaposlene porodilje.

Različita je, zatim, visina naknade u odnosu na plaću, u jednom kantonu 50, a u drugom 100 posto, te su različiti minimalni i maksimalni odnosi. Tako zaposlena porodilja može mjesečno dobivati naviše 724 KM, kako je to u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno 0 KM, kako je to u Posavskom kantonu.

Nezaposlene porodilje u USK mogu dobiti tek 100 KM jednokratne naknade, a 500 KM jednokratno u Zapadnohercegovačkom, te još po 100 KM narednih šest mjeseci.

Šta se može za taj novac, ovog puta nećemo računati, ali treba reći da samo jedan paket pelena košta oko 30 KM. Zato se većina parova teško odluči na dijete.

Dok su svima puna usta priče o bijeloj kugi i predizbornih obećanja da je porodica u centru njihove politike, mnoge žene na razgovoru za posao otvoreno pitaju: “Planirate li zasnovati porodicu”, a priča o porodici ostaje floskula do novih izbora i oktobra.

Samo inicijative

Dok se BiH treba stidjeti zbog ovih podataka, u Srbiji majke, naprimjer, za prvo dijete dobivaju 1.672 KM jednokratno, a za drugo 167 KM u naredne dvije godine svakog mjeseca.

U Crnoj Gori otišli su još dalje, pa od 2016.  zaposlene majke troje i više djece, sa 15 godina radnog staža, primaju doživotnu mjesečnu naknadu. Kod nas, za sada, samo inicijative. Jednokratna ili mizerna pomoć.

Pomoć u ishrani djeteta

Poražavajuće je da nezaposlene porodilje samo u dva kantona, Bosanskopodrinjskom i Sarajevskom, primaju naknadu u trajanju od 12 mjeseci, dok je u Srednjobosanskom propisana pomoć u ishrani djeteta, ali se u praksi ne provodi.


Prvih šest mjeseci 2019.

2.762 rođene bebe

19.428 umrlih osoba

7.551 sklopljeni brak

1.140 razvedenih brakova


Prvih šest mjeseci 2018.

13.045 rođenih beba

18.639 umrlih osoba

8.078 sklopljenih brakova

1.082 razvedena braka


Praksa u RS i Brčko distriktu

U Republici Srpskoj Zakon o radu određuje da žene za vrijeme korištenja porodiljskog odusustva imaju pravo na naknadu u visini prosječne plaće koju je ostvarila u posljednja tri mjeseca prije odsustva u trajanju od 12 mjeseci neprekidno.

U Brčko disktriktu porodilja u radnom odnosu ima pravo na naknadu plaće za period u kojem ne radi zbog porodiljskog odsustva, a obračunava se od osnovice prosječne plaće porodilje u posljednja tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.