LIČNOST SEDMICE

Maštoviti ministar

Nakon helikoptera, na listi ministrovih želja su dronovi pa fotoaparati i kamere te klima-uređaji. Na sumi se samo smjenjuju stotine hiljada maraka. Jer može nam se

Katica: Kad će struka u Ministarstvo. Arhiv

Piše: S. K.

30.11.2019

Kad je pred kraj prošle godine preuzeo dužnost novi ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, najavio je reformu „zvanja“ i organizacionu reformu u Ministarstvu. 

Kazao nam je da se struka konačno vraća u MUP te da će policajcima omogućiti što bolje uvjete rada i života.

Predizborne floskule

Od predizbornih floskula, na kojima se i danas uljuljkuje ministar Katica, evo, svjedoci su građani Kantona Sarajevo, nema ništa. O pripadnicima Ministarstva da i ne govorimo.  

Danima smo pisali, a nakon stravičnog (nikad riješenog) ubistva dvojice policajaca, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, kako su njihove porodice, nakon tragedije, od osiguranja mogle tek preživljavati. Policija često radi u preteškim uvjetima, slabo se obnavlja oprema, glave su im neprekidno u torbi, a ni plaće nisu takve kako se najavljivalo. O edukacijama, osnaživanju struke, stručnim osposobljavanjima, o čemu je namaštavao Katica, ni govora.

S druge strane, ni građani ne žive sigurnost kakvu je Katica najavljivao. Pitajte bilo koga u Kantonu Sarajevu smije li u sumrak proći sumnjivim kvartom, je li siguran hoće li zateći automobil tamo gdje ga je parkirao, smije li dijete poslati da samo ode do škole?

Posljednja maštarija ministra Katice, međutim, koštat će skupo i policiju i nas. Na redu je helikopter te formiranje helikopterske jedinice. Nastranu što je sve izračunato da bude nekoliko puta skuplje nego što jeste, nego je važnija činjenica kako je i zašto ikome naumpalo da nabavi helikopter za Kanton.

Katica je nedavno imao neko objašnjenje, kako bi helikopter, između ostaloga, doprinio smanjenju obima „svih vrsta kriminalnih aktivnosti“, sigurnosti saobraćaja i svega što mu jeste i nije u nadležnosti. No, činjenica je da nam, kad ima važnijeg od važnijeg, helikopter nije na vrhu liste prioriteta.

Preambiciozan, a nesnađen

No, tako to rade ambiciozni, koji se uglavnom ne snađu na poziciji na koju su postavljeni. Gledali smo to i prije. Pa onda smišljaju projekte po kojima bi, eto, mogli ostati zapamćeni. Raznih smo se idejama smijali, sad je vrijeme da se uozbiljimo.

Jer, nakon helikoptera, na listi ministrovih želja su dronovi pa fotoaparati i kamere te klima-uređaji. Na sumi se samo smjenjuju stotine hiljada maraka. Jer može nam se. Bogati smo i imamo para na bacanje.

Polako, ministre, trebalo bi malo usporiti. Sjesti i razmisliti. Ako Vi ne znate, pitajte struku. Obećali ste da struka ulazi u Ministarstvo.

Konakovićev prijedlog  

Admir Katica diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Čitavu karijeru proveo je blizu policije, kao portparol, šef kabineta, savjetnik, šef odsjeka za odnose s javnošću.

Jedno vrijeme bio je i kriminalistički inspektor, no očito je, više voli biti pod svjetlima kamere te raditi s medijima.

U Vladu KS je došao kao prijedlog Dine Konakovića, odnosno Naroda i pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.