RAZGOVOR Premijer Kantona Sarajevo o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Nenadić: S uštedama ćemo početi od sebe

Vlada KS zadužila je Turističku zajednicu da pripremi poseban set mjera, kaže Nenadić

Avaz.ba / Fena

Nenadić: Vlada će pripremiti Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije na nivou Kantona

Foto: Avaz


Skupština Kantona Sarajevo razmatrat će na sutrašnjoj sjednici cjelovitu informaciju o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije sa prijedlogom mjera koje će biti provedene u narednom periodu.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ističe da su u pitanju srednjoročne mjere, a da je s kratkoročnim mjerama, interventnom podrškom privrednicima, Kantonalna vlada počela prije mjesec. Podsjeća da je Vlada KS još početkom aprila raspisala javni poziv za sufinansiranje martovskih plaća za sve privredne subjekte kojima je zabranjen rad, a koji su, uprkos tome, zadržali isti broj radnika. S ovom mjerom će, kaže, nastaviti sve dok traje kriza.

Vlada je još 22. marta osnovala Fond za podršku privredi. U ovom trenutku u njemu je 4,5 miliona KM, a taj iznos će se povećati u rebalansu budžeta.

- Svjesni smo da je kriza posebno pogodila oblast turizma, zato je Vlada KS zadužila Turističku zajednicu da pripremi poseban set mjera. Iz sredstava od boravišne takse Turistička zajednica će izdvojiti milion KM za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti radnika u turizmu. Naravno, dugoročno nije održivo da Kanton plaća plaće uposlenicima u realnom sektoru. Zato je naredni korak pokretanje privrede. Vlada će pripremiti zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije na nivou kantona. Zakon će sadržavati niz srednjoročnih mjera - ističe Nenadić.

  • Nenadić: Bitno je i rasteretiti privredu od nameta u ingerenciji Kantona

    Nenadić: Bitno je i rasteretiti privredu od nameta u ingerenciji Kantona

    Foto: Avaz


Vlada će, između ostalog, predložiti oslobađanje plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina.

- Ovaj prijedlog smo usaglasili s načelnicima općina sa područja KS tako da su neki od njih već poduzeli ovu mjeru. Bitno je i rasteretiti privredu od nameta u ingerenciji Kantona. Za neke subjekte predloženo će biti smanjenje, a za neke oslobađanje plaćanja naknada za, naprimjer, korištenje šuma. Planirano je i oslobađanje od plaćanja članarine u Turističkoj zajednici. Novoj situaciji bit će prilagođen i Program razvoja male privrede - navodi Nenadić.

Dodatna sredstva za realizaciju mjera, pojašnjava, osigurat će se, prije svega, unutrašnjom preraspodjelom budžeta.

Početkom maja rebalans budžeta

- Početkom maja bit će spreman rebalans. S uštedama ćemo početi od sebe, odnosno tražit ćemo ih u racionalizaciji troškova u javnoj upravi, u javnim preduzećima i ustanovama. Podsjećam vas da svi članovi Vlade, premijer i ministri, jednu trećinu svojih plaća uplaćuju na poseban račun, namijenjen za borbu protiv koronavirusa. Predviđamo da će se budžet, zbog smanjenog priliva sredstava, smanjiti za skoro 100 miliona KM tako da ove godine, nažalost, nećemo moći da realiziramo neke planirane projekte. Svako ministarstvo mora odrediti prioritete i tih prioriteta ćemo se držati. Također, htio bih ovom prilikom naglasiti da imamo namjeru da ispoštujemo sve kolektivne ugovore. Isto tako, ove godine smo povećali brojna socijalna davanja i ne planiramo ih sad smanjivati - kaže premijer KS.

Sve uštede napravljene u resorima, bit će usmjerene u Fond za podršku privredi. U Fond će Vlada usmjeriti i sredstva od namjenskih naknada, naprimjer od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište te sredstava za gradnju i održavanje javnih skloništa. Među predloženim mjerama naći će se i otvaranje nove povoljne kreditne linije za privredne subjekte, gdje bi Kanton sufinansirao kamatu.

Saradnja svih nivoa vlasti

- Bitno je naglasiti da set mjera koje ćemo sutra razmatrati, dopunjuje Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH. Vlada KS bila je jedan od partnera u kreiranju ovog zakona i planiramo nastaviti da koordiniramo naše mjere s Vladom FBiH. U kriznim situacijama veoma je bitna saradnja svih nivoa vlasti. Naravno, moramo biti svjesni da saniranje posljedica pandemije na privredu nije posao koji će trajati pola godine ili godinu.

Analitičari već danas govore o najtežoj ekonomskoj krizi od Drugog svjetskog rada i nezahvalno je u ovom trenutku predviđati kako će se stvari odvijati. U ime Vlade Kantona Sarajevo, želim ipak uvjeriti građane da ćemo uložiti maksimalne napore da naš kanton, naši privrednici i radnici izađu iz ove situacije koliko-toliko bezbolno - poručuje Nenadić.

NA VRH

Podijeli članak na