ANALIZA

Hodža gubi status moćnika iz sjene

U novoj Vladi TK nema više ni Socijaldemokrata Envera Bijedića, kojem je Hodža bio i ostao politički gazda

Piše: A. Kapidžić

30.1.2021

Denijal Tulumović, Abdurahman Hodžić, Enver Bijedić i Samir Kamenjaković: Ekipa na okupu. TIP.ba

Padom SDA-ove vlade u Tuzlanskom kantonu ispuhao se i balon moći kontroverznog biznismena iz Živinica Abdurahmana Hodžića Hodže.

Siva eminencija političke scene u TK, ali i šire, s direktnim kracima u Sarajevu, ne spava više mirno. Čovjek koji je direktno stajao iza imenovanja Denijala Tulumovića, živiničkog kadra SDA, na čelo Vlade TK, sada gubi čvrsto političko tlo pod nogama

Poslovno carstvo

U novoj Vladi TK nema više Socijademokrata Envera Bijedića, kojem je Hodža bio i ostao politički gazda. Kao što nema ni kadrova DF-a, koje je Hodžić držao na uzici poput drvenih pajaca, a sve u dosluhu s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.


Naime, već dugo se šuška da je Hodža izdašno pomogao Komšićevu i DF-ovu kampanju na općim izborima 2018. godine, a njihovo osobno prijateljstvo, navodno, traje skoro deceniju.


Sada, kada je na čelno mjesto Vlade TK predvođene SDP-om došao njegov prezimenjak, ugledni tuzlanski profesor i ekonomski stručnjak Kadrija Hodžić, koji najavljuje da će nova Vlada TK, „zbog strahovite korupcije sve promijeniti iz temelja“, živiničkom Hodži maksimalno se sužava krug za zakulisno djelovanje u cilju zaštite svog poslovnog carstva i održanja političkog utjecaja.


Mediji koji nisu pod njegovom kontrolom već su pisali da su milionski tenderski ugovori, kao i rodbinske i prijateljske veze, omogućile živiničkom biznismenu Abdurahmanu Hodžiću Hodži poziciju kreatora političkih odnosa u Tuzlanskom kantonu.

Voli svoj narod

Kroz poslovanje s javnim sektorom, prvenstveno Direkcijom regionalnih cesta TK, kao i lokalnim općinama, Hodžina firma i moć jačali su iz godine u godinu.

Međutim, na sve slične prozivke Hodža je lakonski odgovarao da on „voli svoj narod“ i da kod njega „nema podjela na stranke“.


Građevinski radovi i lokalne ceste

Prema sumarnom izvještaju Agencije za javne nabavke, Hodžićeva firma HIH d.o.o. Živinice samostalno i u konzorciju od 2015. godine do danas potpisala je tenderske ugovore u vrijednosti preko 25 miliona KM. Niz ugovora firma Abdurahmana Hodžića potpisala je s Gradom Živinice, Općinom Kladanj, Općinom Kalesija, kao i JU Direkcija regionalnih cesta TK.

Ugovori se odnose na građevinske radove niskogradnje, kao i na usluge ljetnog i zimskog održavanja lokalnih i regionalnih cesta.


Načelnika preveo iz SDP-a u SDA

Koliko je Hodža moćan na lokalnom nivou u Živinicama, govori i slučaj Samira Kamenjakovića, koji je kao kadar SDP-a na poziciju gradonačelnika Živinica izabran na lokalnim izborima 2016. godine. 


U međuvremenu je Kamenjaković na pola mandata, uz aminovanje i nagovor Hodže, napustio SDP i prešao u SDA, a na posljednjim lokalnim izborima kao kandidat SDA i Hodžin pulen opet je osvojio poziciju gradonačelnika.


Kako je pomirio Željka Komšića i Envera Bijedića

Čaršija priča da je Hodža svojevremeno kumovao i pomirenju tada žestoko posvađanih Željka Komšića i Envera Bijedića. Samo godinu nakon verbalnog okršaja, kada je Komšić javno nazvao Bijedića kriminalcem, Bijedić je povukao tužbu za klevetu. Kako je Bijedić naveo u izjavama za medije, „on i Komšić postigli su vansudsku nagodbu“.


Nedugo nakon pomirenja Komšića i Bijedića, Demokratska fronta, s koalicionim partnerima iz SDA i Socijaldemokrata BiH, uspostavlja vlast u Tuzlanskom kantonu.

Enver Bijedić, nekada čovjek od povjerenja predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i Nermina Nikšića, bio je uključen u niz afera čiji se epilog još čeka u Tužilaštvu BiH, kao i tužilaštvima Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.


Od malverzacija prilikom izgradnje stambenog objekta „15. maj“ u Tuzli, potpisivanja nezakonitih ugovora prilikom izgradnje petlje Šićki Brod, kao i optužbi za primanje mita dok je obnašao poziciju šefa Carinske ispostave u Tuzli i upravnika Carinarnice Tuzla.


Rat i mir s Begom Gutićem, trn u oku Fahrudinu Skopljaku

Abdurahman Hodžić Hodža je pragmatičan. Zna se povući kad treba, ali zna i udariti kada su ugroženi njegovi finansijski interesi. Zbog toga je dugo vremena bio u žestokom sukobu s Begom Gutićem, bivšim premijerom TK, koji se snažno odupirao Hodžinim željama da iz sjene vlada u TK i javno je prozivao Hodžu za korupciju i nedopušteno pogodovanje javnih preduzeća i ustanova njegovoj privatnoj kompaniji.


Međutim, pred lokalne izbore u novembru 2020. zakopao je ratne sjekire s Gutićem i podržao ga u utrci za načelnika općine Banovići.


U Tuzli se sve glasnije govori i da je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, u otvorenom ratu s Hodžom. Naime, čelnik Kantonalne organizacije SDA žalio se i vrhu stranke u Sarajevu, zahtijevajući da se kadrovske križaljke rješavaju u organima SDA u TK, a ne na neformalnim sijelima kod Hodže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.