ANALIZIRAMO

Šibicari razbijaju osmorku

Uz ovakav početak priče, nastavak radnje može voditi samo ka potpunoj katastrofi

ZNG otpao: Osmorka je sada sedmorka. Facebook

Danijal Hadzovic

31.1.2023

Mogućnost ostanka bez vlasti izazvala je dosad neviđenu paniku i erupciju bijesa u SDA. Iz ove stranke mjesecima su sijali strah, „ratovali sa Zapadom“, scenarij vlasti bez njih prikazivali maltene kao nestanak Bošnjaka, sve uz otvorene prijetnje da se mirno neće povući. No, izgleda da je sve ovo bilo bespotrebno te da sada treba samo da uzmu kokice i u miru posmatraju kako se osmorka međusobno mlati oko komada vlasti.

Prve prepreke

Rušenje SDA u Kantonu Sarajevo vladom šestorke, pa potom trojke, nakon „treninga“ na lokalnom nivou, trebalo je polučiti historijske promjene na državnom i federalnom nivou. I izgledalo je kao da će se tačno to desiti nakon formiranja koalicije osam stranaka koje su potom, veoma brzo i relativno lako, dogovorile formiranje vlasti sa SNSD-om i HDZ-om. No, nova koalicija počela je pucati na prvim preprekama.

I to ne zbog SNSD-a i HDZ-a, ne čak ni zbog SDA, koja gubitnički kuka, nego između sebe. Sve je još i nekako funkcioniralo dok se nije došlo do raspodjele fotelja.

A onda su, nezadovoljni dobivenim plijenom, najprije NES i Stranka za BiH, ljutito istupili iz državne koalicije, iako potonja stranka nema nijednog zastupnika u Parlamentu BiH. Naravno, ovo buntovništvo trebalo je biti zalog za ucjenjivanje političkih partnera kako bi se što bolje pozicije istrgovale na federalnom nivou, gdje ove dvije stranke igraju daleko jaču ulogu.

Šlag na tortu došao je s imenovanjem delegata u Dom naroda BiH, gdje je SDP, kao najjača stranka osmorke, ostao bez ijednog delegata, što pokazuje da su pojedini politički partneri izigrali dogovor. Možda je SDP ostao bez delegata, ali zato ga je dobio Zlatko Miletić, član Za nove generacije, dvočlane strančice (uz Miletića, tu je još Damir Marjanović) lijevog Centra (da, mislimo na općinu Centar), kojeg nije spriječila činjenica da je već izabran u Predstavnički dom.

Stoga ne treba iznenaditi previše izjava Nermina Nikšića da SDP trenutno sebe više ne smatra dijelom osmorke dok stranački organi drugačije ne odluče, kao ni izjava potpredsjednika ove stranke Vojina Mijatovića da će sada o procesu formiranja vlasti pregovarati sa svim političkim opcijama. SDP je, također, najavio da stranku Za nove generacije ne smatraju više dijelom svoje koalicije.

Historijska uloga

Nakon izbora u oktobru Bosna i Hercegovina dobila je jedinstvenu historijsku priliku riješiti se makar jedne od nogu nacionalistička tronošca oličenog u SDA te započeti proces raspakivanja i čišćenja korupcije, nepotizma i zapuštenosti grandioznih razmjera koje je ova stranka ostavila iza sebe.

I umjesto da shvate historijsku ulogu koju imaju, ostave po strani lične sujete i prizemne ambicije te postignu čvrsto i funkcionalno partnerstvo, pojedini akteri osmorke u svemu su vidjeli priliku za unosno šibicarenje pozicijama i interesima. A uz ovakav početak priče, nastavak radnje može voditi samo ka potpunoj katastrofi.

Duh Zlatka Lagumdžije

Također, Denis Bećirović sve je šokirao svojim, prema svemu sudeći, jednostranim izborom za nove ambasadore, od kojeg su se ograđivali i pojedini članovi SDP-a te partnerski NiP. Pogotovo se to odnosi na prijedlog imenovanja Zlatka Lagumdžije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.