ISTRAGA

Nova saznanja: Skripal otrovan ispred svoje kuće

Telegraf.rs

28.3.2018

Britanska policija otkrila je u srijedu da su bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kćerka došli u dodir s nervnim agensom ispred vrata njegovog doma, piše Sputnjik.

Kako se navodi u izvještajima, istražitelji su najveću koncentraciju otrovnog gasa otkrili baš ispred kuće bivšeg ruskog agenta. Oni su pronašli tragove nervnog agensa "novičok" i na drugim lokacijama, ali im je koncentracija bila mnogo manja. 

- U ovom trenutku naše istrage, vjerujemo da su Skripalovi prvi put došli u kontakt s nervnim agensom na samim ulaznim vratima kuće - rekao je Din Hejdon (Dean Haydon), šef komande antiterorističke jedinice.

- Zbog toga, najveći dio naših istraživanja smo usmjerili oko te adrese - dodao je.

Skripal i njegova kćerka su i dalje u kritičnom stanju pošto su bili izloženi otrovu, početkom marta u Solsberiju u Velikoj Britaniji. Otac i kćerka su pronađeni u "katatoničnom" stanju, na klupi, prije nego što su prebačeni u obližnju bolnicu.

Pošto je za trovanje okrivljena Rusija, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May), 14. marta je najavila protjerivanje 23. ruskih diplomata iz Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.