LIČNOST DANA

Zaštitnik poljoprivrednika

Usorac: Progovorio glasom pravednika. Arhiv

Piše: A. Nu.

9.7.2019

Teška vremena žive građani Bosne i Hercegovine, posebno oni koji svoje porodice hrane baveći se poljoprivredom. Mnogi, nažalost, da bi zadržali posao, zaradili koru hljeba, prehranili porodice... šute na sve što se dešava oko njih. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača – mljekara Republike Srpske, jedan je od onih koji je, ipak, izdigao glavu. 

Ovaj čovjek, koji se cijeli život bavi poljoprivredom, ponaša se prema pravilima prirode, a ona su jasna i kažu da laž uvijek izađe navidjelo, a pravda pobijedi. Usorac se zbog toga nijednog momenta nije libio da upre prstom u one koji na nepošten način rade, žive i ostvaruju korist u našoj zemlji.

Nije prezao ni od vlasti i politike da glasno poviče da je u BiH 32.000 lažnih poljoprivrednika. Iznio je podatke crno na bijelo, kazavši da je u RS revizija pokazala da je broj registriranih poljoprivrednika sa 23.000 opao na 11.000. Tvrdi da, od 35.000 onih koji u Federaciji BiH traže podsticaj, tek ih 15.000 ore i kopa.

Kad bi svi, kao on, pokušali svojim djelima, riječima i postupcima ispraviti loše stvari, ova zemlja krenula bi naprijed. Tada bi i poljoprivrednik koji zaista radi, sije, uzgaja stoku, mogao da živi od svog rada. Tada nam ne bi zbog lopovluka na koji je Usorac ukazao, bilo prazno 3.000 sela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.