KOMENTAR DANA

Milorad od zlata

Krađa tuđe vrijedne baštine u temeljima je RS kojima se Dodik danas ponosi

Danijal Hadžović. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

19.12.2020

Bosna i Hercegovina u centru je međunarodnog skandala nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova poklonio pozlaćenu ikonu koja je, ispostavit će se, historijski artefakt nestao iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine, područja pod kontrolom proruskih pobunjenika.  

Ima neke historijske ironije u ovoj činjenici. Proces stvaranja Republike Srpske kao srpske države unutar BiH bio je zločinački poduhvat vođen iz Srbije i praćen, između ostalog, i presuđenim zločinom genocida, masovnim progonima, silovanjima, uništavanjem kulturno-historijske baštine nesrpskih naroda i usputne krađe svega vrijednog što je dolazilo pod ruku - od bijele tehnike, do vrijednih historijskih artefakata. U tom poduhvati učestvovalo je i nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca.

Nakon što je svoju socijaldemokratsku fazu zamijenio srpskim nacionalnim liderstvom, Dodik je postao vjerni baštinik tih tekovina, od veličanja osuđenih ratnih zločinaca, do negiranja genocida.

Sergej Lavrov, koji mu je bio u posjeti, ministar je vanjskih poslova države koja je 2014. izvršila agresiju na susjednu Ukrajinu, aneksirala Krim i potpomogla proruske ekstremiste da uspostave vlastite paradržavne tvorevine. Proruski separatisti dobili su i podršku nekoliko stotina srpskih dobrovoljaca, od kojih je jedan dio bio i iz Republike Srpske.

Iako još ne postoje pouzdane informacije kako je ukradena ikona iz okupiranog područja istočne Ukrajine mogla završiti kod Milorada Dodika, nije isključeno da je to moglo biti djelo upravo jednog od spomenutih “dobrovoljaca”, odnosno pasa rata.

Uzimajući ovo u obzir, pitanje je ima li išta logičnije od toga da upravo ukradena ukrajinska ikona bude poklon koji će vožd iz RS uručiti svojim ruskim saveznicima. Tuđi, u ratu oteti artefakt, u sebi savršeno sažima i historijske republičkosrpsko-ruske odnose i vrijednosti na kojima su oba ova režima danas zasnovana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.