LIČNOST DANA

Majk Pens: Primjer za svijet

Odlukom da među prvima primi vakcinu Pens povukao odgovoran potez

Pens: Poruka stanovništvu da podrži vakcinaciju. Agencije

Piše: D. H.

20.12.2020

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) primio je vakcinu protiv koronavirusa, što je emitirano uživo na televiziji, u nastojanju da se dobije podrška javnosti za vakcinaciju nakon što je u SAD treći dan zaredom broj umrlih premašio 3.000.

U trenutku kada internetom kruži mnoštvo teorija zavjere vezano za koronavirus, posebno vakcinaciju, potez američkog potpredsjednika je hrabar i zreo državnički potez, koji treba služiti kao primjer ostalim državnicima i uglednim ličnostima u svijetu da preuzmu odgovornost u prosvjetljivanju stanovništva.

Cijela stvar ima dodatnu težinu ako se uzme u obzir da veliki broj antivaksera spada upravo među neke od najvatrenijih pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), u čijem mandatu Pens služi.

Majk Pens američki je republikanski političar koji od 2017. godine vrši dužnost potpredsjednika SAD. Prethodno je služio kao guverner savezne države Indijane. Prije toga je zastupao Indijanu u Predstavničkom domu Kongresa, a od 2008. godine i kao predsjednik Republikanske konferencije, odnosno trećerangirani republikanac u tom tijelu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.