KOMENTAR DANA

Blajburg NiP-a i SDA

U zapadnoj civilizaciji i Evropskoj uniji kojima BiH teži LGBT parade su odveć uobičajena i normalna pojava

U zapadnoj civilizaciji i Evropskoj uniji kojima BiH teži LGBT parade su odveć uobičajena i normalna pojava. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

27.6.2022

Tokom povlačenja prema Blajburgu 1945. zabilježen je i jedan omanji okršaj između različitih frakcija ratnih gubitnika koji su zajedno bježali ka Austriji. Nakon što je omanja grupa ustaša naletjela na omanju grupu četnika, zapucali su jedni na druge.

Nekoliko rafala je ispaljeno, nekolicina vojnika je stradala, a onda im je, u jednom trenutku, došlo u glavu da su u istoj gabuli, da račun za ratne zločine stiže i da im je međusobno prolijevanje krvi uzaludno. Pokupili su oružje i nastavili zajedno marširati ka poznatoj sudbini.

Pomalo me na tu scenu podsjetilo prepucavanje NiP-ovaca i SDA-ovaca zbog održavanja Parade ponosa u subotu u Sarajevu. Protagonisti ove dvije stranke vikend su proveli u nabijenom, ostrašćenom međusobnom vrijeđanju i prepucavanju ko je kriv što se u Sarajevu održava Parada ponosa.

bitku.


Danijal Hadžović. Avaz

Za to vrijeme, Parada je održana po četvrti put. I održavat će se i ubuduće. U zapadnoj civilizaciji i Evropskoj uniji kojima BiH teži LGBT parade su odveć uobičajena i normalna pojava, a pripadnicima ove zajednice omogućena su brojna prava, od registriranja partnerstava, preko sklapanja brakova, do čak, u nekim državama, i usvajanja djece. Davanje prava ovoj populaciji i omogućavanje pripadnicima ugroženih grupa da uživaju ravnopravnost, proces je kroz koji će, neminovno je, morati proći i Bosna i Hercegovina.

I nema tog NiP-a ni SDA koji će moći preokrenuti ovaj proces civiliziranog evropskog svijeta. Ono što nije isključeno jeste da će se, u cilju dodvoravanja glasačkom tijelu i prikupljanju poena, nastaviti prepucavati oko toga ko je kriv što se to "dozvolilo u Sarajevu", ko je veći homofob, a ko bolji muslimani, ko je lojalan džamiji, a ko "prijatelj pederima".

A ta borba konzervativnih luzera koje je pregazilo vrijeme djeluje uistinu jadno, a pomalo i komično. Momci, izgubili ste bitku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.