LIČNOST DANA

Kristijan Pulišić: Igrač odluke

Strijelac pobjedonosnog gola za osminu finala Mundijala

Pulišić: Upitan nastup protiv Nizozemske. Twitter

Piše: G. Š.

1.12.2022

Proslavili su ljubitelji “sokera“ u SAD historijski prolazak u osminu finala Mundijala 2022. poslije minimalnog trijumfa nad Iranom (1:0), a sada s dosta zebnje iščekuju vijesti o zdravstvenom biltenu heroja nacije Kristijana Pulišića (Christian Pulisic).

Krilni napadač Čelzija i strijelac pobjedonosnog gola za Amerikance pretrpio je žestok sudar s golmanom Irana Alirezom Beiranvandom u momentu kada je zatresao mrežu, zbog čega nije mogao, kako to dolikuje, proslaviti veliki trenutak u svojoj reprezentativnoj karijeri. Poslije nekoliko minuta neizvjesnosti Pulišić je pokušao da se vrati na teren, ali nije bilo moguće jer je osjetio vrtoglavice, dok se istovremeno žalio na bolove u predjelu abdomena. Selektor SAD Greg Berhalter (Gregg Berhalter) nije želio ništa riskirati te je Pulišića zamijenio pred sami kraj poluvremena, a, kako je naknadno objavljeno, odmah je prebačen u lokalnu bolnicu zbog jakih bolova. Nekoliko sati kasnije konstatirana mu je povreda karlice, a njegovo stanje pratit će se na dnevnoj bazi.

Kako je duel s Nizozemskom u osmini finala Mundijala 2022. već u subotu, Pulišić bi se mogao naći u trci s vremenom.

Kristijan Pulišić rođen je 18. septembra 1998. godine u Heršiju, Pensilvanija, a inače je hrvatskog porijekla. Fudbalsku abecedu učio je u Brakli Taunu, Mičigen Rešu i PA Klasiksu, a omladinski staž zaključio je u Borusiji Dortmund, gdje je i debitirao za prvi tim. Lopta ga je 2019. godine odvela u London.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.