KOMENTAR DANA

Pomoći najugroženijima

Ovo su vanredna vremena inflacije i galopirajućeg rasta cijena i s tim u vezi neophodno je poduzeti mjere

Vlada FBiH je krajem avgusta ograničila marže na osnovne životne namirnice. Facebook

Danijal Hadzovic

19.9.2023

Vlada Hrvatske je prije nekoliko dana predstavila novi paket mjera za zaštitu građana i privrede od poskupljenja, ograničavajući cijene 30 prehrambenih artikala.

Uz ulje, mlijeko, brašno, šećer, piletinu, zamrznute su cijene i jogurta, sira, jaja, krompira, špageta, junetine, viršli i drugih namirnica. 

Za istom mjerom nedavno je posegnula i Srbija, a o javnom nastupu u kojem je predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić najavio poduzimanje ovakve mjere i dalje se priča. 

Usto je osigurana i novčana podrška ugroženim kategorijama stanovništva.

Danijal Hadžović. Avaz

Vlada Federacije BiH je krajem avgusta ograničila marže na osnovne životne namirnice, ali efekti se ne osjete. To se u prvom redu može zahvaliti izostanku kvalitetne kontrole visine marži i primjene odluke.

No, jasno je da su mjere koje je poduzela Vlada FBiH daleko slabijeg intenziteta od onih koje su poduzele Srbija i Hrvatska.

Naravno, jasno je da ovakve mjere mogu biti samo privremenog karaktera i da naša zemlja treba preferirati načela slobodnog tržišnog formiranja cijena, ali ovo su vanredna vremena inflacija i galopirajućeg rasta cijena i s tim u vezi neophodno je poduzeti mjere, po uzoru na druge države, koje će doprinijeti ublažavanju udara na džepove građana.

Posebno bi trebalo razmotriti mjere pomoći najugroženijim kategorijama društva, poput penzionera i radnika s najnižim primanjima, kojima bi se mogao subvencionirati dio penzija i plaća.

Pitanje je šta će uraditi najveći domaći lanac “Bingo” i njegov vlasnik Senad Džambić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.