NA LICU MJESTA

Migranti tope snijeg da se napiju vode!

Migranti su odbili hranu, ogrjev, napali policiju MUP–a, nadajući se da će bojkot donijeti rješenje. Napeta situacija u kampu

Mještani su zavrnuli česme pa se snalaze kako znaju. E. Trako

Piše: E. Trako

5.12.2019

Ono čega su se svi pribojavali, upozoravali, alarmirali, posljednja tri dana se događa u migrantskom kampu “Vučjak” kod Bihaća - humanitarna kriza s katastrofalnim posljedicama.



Žele ići

Tužna slika: U japankama na snijegu. E. Trako

Migranti su prekjučer iz bojkota odbili hranu, ogrjev, napali policiju MUP-a USK.

Temperatura je sve niža, tenzije sve više. Činjenica je da su u kampu ostali oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca, telefona...

Jučer, u vrijeme posjete reportera “Dnevnog avaza”, ponovo nije bilo pitke vode. Svjedočimo strašnim slikama. Migranti su ostali bez vode. S kanisterima u rukama krenuli su u Zavalje. Ali komšije su zavrnule ventile da ne bi cijevi zaledile i popucale. Pa su migranti topili snijeg i pili!

Dvojicu Afganistanaca, promrzlih, prebijenih, s kanisterima u rukama, zatječemo kako tope snijeg.

Jedan od njih je u papučama, japankama.

- Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za igre - govori jedan od njih.



Koga pitati

Na ruci mu je zavoj.

- To je od posljednjeg pokušaja prelaska u Hrvatsku - objašnjava nam.
U samom kampu situacija je veoma napeta. Jučer nije bilo ni volontera Crvenog križa koji zbog bojkota nemaju potrebe biti na Vučjaku.
U grupama po trojica, s ručnim pilama odlaze u šumu i sijeku drva da se ugriju i nešto sebi skuhaju. Potresne slike.

Migranti su odlučili u utorak bojkotirati hranu i ogrjev. I jučer isto. Sve u nadi da će neko shvatiti da je vrijeme da se ovaj kamp raspusti. Koga nazvati, od koga tražiti odgovore?
Redom! Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije odgovarao na pozive. Ni gospoda iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ministra (ne)sigurnosti Dragana Mektića više niko ništa i ne pita. Nisu se javljali ni Nermin Kljajić, ministar MUP-a USK, kao ni premijer USK Mustafa Ružnić.

Temperatura ispod nule

Temperatura na Vučjaku jučer je bila ispod nule u kontinuitetu. Najtoplije je bilo oko 14 sati, kada je termometar pokazivao - 1 Celzijevih stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.