IZBORI Održana sjednica Predsjedništva SDA

Usvojeni svi kongresni dokumenti

Nema nazad, nećemo vratiti nadležnosti, poručio Izetbegović uoči sjednice

E. Ma. / Avaz.ba
03.09.2019 14:23

Predsjedništvo SDA danas je usvojilo sve dokumente koji su potrebni za pripremu Kongresa stranke, zakazanog za 14. septembar.

-Dokumenta će se dorađivati na sjednici Glavnog odbora, i radna verzija uputiti delegatima koji će imati dovoljno vremena do Kongresa. Nije bilo danas riječi o nekim listama kandidata – kazali su iz SDA nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, odakle se očekuje i zvanično saopštenje.

Bilo je govora i o aktuelnoj političkoj situaciji, te su, kako nam je rečeno, doneseni zakljuzčci na fonu onoga što je i lider SDA Bakir Izetbegović izjavio uoči sjednice Predsjedništva stranke.

Izetbegović je, podsjetimo, kazao da će poslije 5. septembra, biti će 6. septembar, te da će nastaviti razgovore, pregovore.

-Mislim da je bilo političkih blefiranja. Nema u BiH neko ko će se usuditi destabilizirati situaciju - poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Podsjetimo da 5. septembra istječe rok za formiranje Vijeća ministara, prema sporazumu koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je najavio sjednicu NSRS i razmatranje vraćanja nadležnosti s BiH na entitete kada su u pitanju odbrana, indirektni porezi, Sud i Tužilaštvo BiH.  

- Nema nazad, nećemo vratiti nadležnosti. Ako se bude išlo nazad, možda ćemo doći do 1992.,1995. Idemo naprijed. Moraju se poštovati zakoni, Ustav, međusobno se poštovati. Moramo zajedno raditi da zadržimo ovo mladih što je ostalo, da se povećaju plaće - kazao je Izetbegović.

Dodao je da je on spreman odmah danas da se nađe s liderima HDZ-a i SNSD-a.

Komentirao je i imenovanje Metjua Palmera (Matthew) i izjavu da ANP ne znači članstvo u NATO.

- Nadam se da će ti stavovi doći do ušiju političara da aktivacija ANP-a ne znači ulazak u NATO. I dok svi u BiH ne budu spremni za članstvo, neće ga biti - rekao je Izetbegović.

Kazao je i da je Palmer iskusan političar, odlučan i dobar izbor.

Komentari

NA VRH