STAVOVI

Izetbegović: Bošnjaka nema u fiskalnom segmentu

Ustav traži proporcionalnu zastupljenost, zašto su u HDZ-u ovako tvrdi možemo samo nagađati, kaže lider SDA

Piše: Avaz.ba

Izetbegović: Ustav traži proporcionalnu zastupljenost

Foto: Arhiv


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentirao je proces imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO). Izetbegović kaže da Bošnjaka, koji čine polovinu stanovništva u BiH, faktički nema u fiskalnom segmentu, a to je protuustavno, preenosi Fena.

- Ustav traži proporcionalnu zastupljenost. Zašto su u HDZ-u ovako tvrdi možemo samo nagađati. U ovome času su nezadovoljni preglasavanjem u vezi imenovanja u CIK-u (Centralna izborna komisija BiH), ali to nije pravi razlog, jer Upravu indirektnog oporezivanja nisu bili spremni prepustiti ni prije toga - pojašnjava Izetbegović.

Kruta politika

Dodao je da on općenito ne razumije krutu politiku HDZ-a, jer "ona uporno provocira Bošnjake i tjera ih da pronađu mehanizme kojim će se odbraniti od nametanja volje manjine nad voljom većine u Federalnom i državnom parlamentu".  

- HDZ ima tri do četiri puta manje zastupnika od bosansko-bošnjačke komponente u koaliciji. Bez obrazloženja nam HDZ već 18 mjeseci sprečava imenovanje Vlade Federacije BiH, popunjavanje Ustavnog suda već pola godine, prije toga je bio protiv potpisivanja ugovora države sa Islamskom zajednicom. Ne razumijem šta je krajnji cilj i domet takve politike - kazao je Izetbegović. 

Na pitanje kako vidi rješenje političke situacije u Bosni i Hercegovini s obzirom na sva otvorena pitanja među koalicionim partnerima, Izetbegović naglašava da je rješenje u striktnom provođenju donesenih zakona i propisanih procedura.

  • Mehmedagić:  Neka se provjeri diploma

    Mehmedagić: Neka se provjeri diploma

    Foto: M. Kadrić


- Imenovanja treba vršiti hronološkim redom, ne preskakati imenovanja koja čekaju od 2018. i 2019. godine i naravno imenovati kadrove koje predlože koalicioni partneri, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to.

Nadam se da će to HDZ shvatiti i prihvatiti. Možda im se ne dopada Željko Komšić, Selmo Cikotić, Osman Mehmedagić, ali nije njihovo da se, mimo zakona i bez čvrstih argumenata, miješaju u kadroviranje SDA i izbor naših koalicionih partnera - podvukao je Izetbegović.

Odlični rezultati

Lider SDA osvrnuo se na aktuelnu situaciju u vezi s imenovanjem Osmana Mehmedagića na poziciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i cijelu problematiku u vezi validnosti njegove diplome. Izetbegović je kazao da je OSA pod rukovodstvom Mehmedagića postigla odlične rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.  

- Ako je upitna njegova diploma, neka se i ta tvrdnja provjeri. Znam da je studirao na Univerzitetu u Sarajevu, a zatim i na nekim fakultetima izvan Sarajeva. Vjerujem da posjeduje validnu diplomu, a samim time i sve uvjete da nastavi raditi dobar posao za državu i građane - kazao je Izetbegović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na