UMJESTO ODGOVORA

Zašto i Incko štiti ubice?

U svim slučajevima zataškavanja ubistava oštećeni su posljednju nadu pronašli u Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, a sumnjaju u ulogu Alene Kurspahić-Nadarević

Incko: Selektivna pamet visokog predstavnika i pokušaj discipliniranja medija. Arhiv

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

31.3.2021

OHR u potpunosti podržava značajan rad Ureda disciplinskog tužioca i njegovu ulogu u jačanju odgovornosti pravosuđa BiH. Rad Ureda je od ključne važnosti za unapređenje profesionalnosti i integriteta sudija i tužilaca. Pozivamo medije da prate rad Ureda i izvještavaju o njemu pravedno i na osnovu činjenica - naveli su sinoć iz Ureda visokog predstavnika za BiH na svom Twitter nalogu.

Prva reakcija na ovakvo jednostrano i po svojoj suštini kompromitantno oglašavanje Ureda kojem je na čelu notorni Valentin Incko (Inzko), stigla je od porodice ubijenog Dženana Memića, odnosno sa Facebook stranice "Pravda za Dženana".


Ko doista treba biti posramljen

I bez njihove reakcije, međutim, očito je da je Incko objavom na Twitteru ušao u nedopustivi prostor miješanja u operativni rad, preciznije nerad nadležnih tužilaštava, i da prvi čovjek OHR-a na ovaj način vrši nečuven pritisak na slobodne medije i njihovo izvještavanje.

Dakle, udario je na svete stvari kada je u pitanju demokratski i pravni poredak u zemljama Evropske unije, iz koje dolazi i Valentin Incko.

- Ako ćemo pravedno i na osnovu činjenica, što bi mediji trebali poštovati, onda je od ključne važnosti pitanje zašto Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Želimir Lepir, Dalibor Vrećo i dr. (tužioci Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Okružnog tužilaštva Banja Luka, op.a.) nisu disciplinski procesuirani zbog neodgovarajućih istraga čiji je cilj zataškavanje očiglednih ubistava?!

Gospodin Incko je o tome više puta govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a!

Neka čitaoci sami zaključe ko je ovdje posramljen – navedeno je u statusu na stranici "Pravda za Dženana Memića".

Uz status, priložili su printscreen teksta i naslova pod kojim je Inckovo saopćenje slavodobitno prenio portalski bilten direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice - Slobodna Bosna - a gdje se sugerira da bi nakon Inckovog oglašavanja trebao biti "posramljen" i "Dnevni avaz", jer bi, prema njihovom tumačenju, zaštitnički stav Valentina Incka prema glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić-Nadarević napokon trebao obeshrabriti "Avaz" da nastavi da piše i postavlja pitanja o nerazjašnjenim i prikrivenim ubistvima, u čemu svoje prste ima upravo disciplinska tužiteljica Kurspahić.

Uostalom, nismo neuka djeca i ne bismo se trebali praviti slijepi kod očiju. Ne brani ovdje Incko Ured disciplinskog tužitelja, jer tu iznimno važnu instituciju niko i ne dovodi u pitanje, nego je cilj Inckove intervencije da sačuva čelnicu UDT-a.


Kurspahić: Vraća li dugove onima koji su joj pomogli da spasi oca od suđenja za ubistvo. Arhiv

Gdje će sutra protestirati rodbina ubijenih

Zašto to radi, ne mora odgovoriti "Dnevnom avazu", mada slutimo kakvi ga porivi vode, ali u njega, dok razvlači politički štit OHR-a ispred Alene Kurspahić-Nadarević, gledaju roditelji i nabliža rodbina ubijenih mladića Dženana Memića, Davida Dragičevića, ali i Salke Džaferovića, koji osnovano sumnjaju da i Alena Kurspahić-Nadarević učestvuje u zataškavanju ovih slučajeva ubistava i prikrivanju nečasnih radnji postupajućih tužilaca i Tužilaštva Kantona Sarajevo i Okružnog tužilaštva Banja Luka.

I zato neka se visoki predstavnik ne začudi kada, nakon što jednom nestane korona iz naših života i ukine se zabrana okupljanja, ovi očajni ljudi umjesto ispred tužilaštava po pravdu i na proteste dođu ispred zgrade OHR-a na Vrbanja mostu.

A pošto sam Incko u OHR-ovom twittu traži od medija da "prate rad Ureda i izvještavaju o njemu pravedno i na osnovu činjenica", red je da "neobavještenog" Incka upoznamo sa lahko provjerljivim činjenicama:

Zaim Kurspahić, otac tadašnje zamjenice glavnog disciplinskog tužitelja BiH Alene Kurspahić, 19. septembra 2013. godine upravljajući automobilom džip Cherokee i vozeći 20 kilometara brže od dopuštene brzine, skrenuo je sa ceste na trotoar u sarajevskom naselju Stup i usmrtio Salku Džaferovića.

Njego sin Nesad već osam dugih godina traži pravdu, ali moćna ruka Alene Kurspahić ne dozvoljava da se protiv njenog oca provede ozbiljna istraga i cijeli slučaj dovede do suda. U tome joj direktno pomažu njene prijateljice iz Tužilaštva KS, na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić, koje su u dva navrata donijele odluku da se tužilačka istraga obustavlja.

Sve ovo navodio je Nesad Džaferović u svojim obraćanjima i žalbama nadležnim institucijama. Odgovor nade dobio je od Federalnog tužilaštva.

Naime, federalni tužilac Dragan Stupar odluku Tužilaštva KS da obustavi istragu protiv osumnjičenog Zaima Kurspahića ocjenio je preuranjenom, te je naveo da "istragu treba dopuniti u cilju pravilnosti i potpunosti utvrđivanja činjenica".

Međutim, u januaru prošle godine Džaferović ponovo dobiva obavijest da je istraga obustavljena, da su saslušani svi vještaci saobraćajne struke, medicinske struke, svjedoci, na šta ponovo ulaže žalbu.

Naposljetku, 27. marta prošle godine dobiva obavijest od Sabine Sarajlije, aktuelne glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, da je njegova pritužba osnovana, smatrajući da je odluka tužioca o obustavi istrage preuranjena.

To je bila njegova posljednja komunikacija s Kantonalnim tužilaštvom. Do današnjeg dana ništa se nije promijenilo.


Šta traži advokat porodice Memić

Svakome objektivnom i pravdoljubivom jasno je da u zataškavanju ubistva Salke Džaferovića i aboliranju Zaima Kurpahića od bilo kakve odgovornosti za to ubistvo najvažniju ulogu ima Zaimova kćerka Alena, glavna disciplinska tužiteljica BiH.

Svakome, osim, izgleda, Valentinu Incku.

Idemo dalje. Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, iznio je u medijima ozbiljne optužbe na rad Dalide Burzić, glavne kantonalne tužiteljice u vrijeme ubistva Dženana Memića na Ilidži.

Protiv Burzić je podnio i prijavu Uredu disciplinskog tužitelja, ali bez rezultata. Feraget vjeruje da je Alena Kurspahić zaštitila svoju blisku prijateljicu Burzić, koja joj je bila i na vjenčanju, i tako joj vratila dug zbog ustrajnog odbijanja da provede do kraja tužilačku istragu u slučaju njenog oca Zaima.

Feraget, koji odnedavno zastupa i oštećenog Nesada Džaferovića, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i protiv Burzić i protiv Kurspahić.

Da li Incko i u ovom očiglednom primjeru klijentelističkog odnosa i povezanosti osobnih interesa u pravosuđu, želi da ušutka medije, advokate, roditelje i rodbinu ubijenih?  

 "Avaz", na njegovu žalost, i žalost onih koje brani bez ikakvih argumenata, neće ustuknuti i neće se uplašiti.

I neće prestati pisati ni o predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, protiv kojeg u Uredu glavne disciplinske tužiteljica Alene Kurspahić – Nadarević duže od godinu dana u ladicama stoji prijava zbog posjedovanja dvojnog državljanstva, Španije i BiH, koje nije naveo, a morao je po zakonu, prilikom apliciranja na mjesto sudije i predsjednika Suda BiH, zatim zbog neprijavljivanja vrijedne imovine u svom imovinskom kartonu, a koju posjeduje u Španiji i Hrvatskoj, te zbog različitog identiteta u španskim i bosanskim osobnim dokumentima.


Osveta respiratorske mafije i SDA

Kada je “Avaz” otvorio ovu temu, dobio je zabranu pisanja koju je donio sudija Pavle Crnogorac, zbog uvođenja cenzure njegov su potez osudila novinarska udruženja, mi smo ga prijavili Uredu disciplinskog tužitelja, ali do danas s te strane nema nikakve reakcije.

Zanimljivo, u svim navedenim slučajevima zataškavanja ubistava oštećeni su posljednju nadu pronašli u Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, na koju udruženim snagama i prljavim konstrukcijama mjesecima kidišu svi pobrojani - i direktor OSA-e Mehmedagić, i predsjednik Suda Debevec, i glavna disciplinska tužiteljica Kurpsahić, i sa njima povezani mediji i novinari, ali to selektivnog Incka nije ponukalo da se oglasi, zaštiti tužiteljicu Tadić i pozove medije da "izvještavaju pravedno i na osnovu činjenica".

Na kraju, stvari treba nazvati pravim imenom: respiratorska mafija na čelu sa SDA-ovim prvacima i kadrovima, koja je neispravne ventilatore, u vrijeme pandemije koronavirusa, plaćala po skoro duplo većoj cijeni, nikada Tadićki neće oprostiti što ih je procesuirala.

Isto važi i za Osmana Mehmedagića (kojeg Tužilaštvo BiH istražuje po nekoliko osnova), a da se ne govori o nacionalističkim pozivima na linč koje je Bakir Izetbegović javno upućivao protiv politički nepodobne tužiteljice i drugih tužitelja. Jedini način - skontali su - da se ukloni Gordana Tadić je da se aktivira kompromitirana glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, od koje treba napraviti nedodirljivu osobu!

Tu je sve poprilično jasno, ali nije jasno zašto se toj ekipi pridružio Valentin Incko?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.