KOMENTAR DANA

Handke na mjestu zločina

Kontroverzni pisac prošetao Banjom Lukom na dan kada je, prije 28 godina, eksplozivom raznesena džamija Ferhadija

Milorad Dodik, Emir Kusturica i Peter Handke jučer u Banjoj Luci. RTRS

Piše: Alen Bajramović

8.5.2021

Na dan kada je, prije 28 godina, eksplozivom raznesena banjalučka džamija Ferhadija, kontroverzni Peter Handke prošetao je Banjom Lukom, a popodne i Višegradom, posjetio skulpture s vlastitim likom i pobrao sve nagrade i priznanja koje mu je RS u ovom trenutku mogla dati.

Austrijski pisac, koji je vlastitim, izoliranim tumačenjem događaja iz rata u BiH i bivšoj Jugoslaviji, ali i odabirom društva u sastavu Milošević, Dodik, Kusturica i drugi, svoju književničku karijeru i Nobelovu nagradu bacio pod noge, jučer je na momente podsjećao na Rusa Eduarda Limonova, koji je 1992. godine iz mitraljeza pucao po Sarajevu.

Razlika je tek u činjenici da Handke, umjesto bojeve municije, koristi riječi i najgnusnije izmišljotine o događajima tokom opsade Sarajeva, negira genocid u Srebrenici i brani ratne zločince. Jučer je ponovo bio u Višegradu, koji predstavlja jedan od simbola zločina i ljudskog zla, gradu u kojem su ljudi klani, živi spaljivani, a djevojke i žene sistematski silovane.

Na poprištu zla, prethodno u Banjoj Luci okićen ordenom RS, pisac kojeg mnogi porede s Gebelsom, dobio je i “Veliku nagradu Ivo Andrić”. Orden RS dobila je većina zločinaca, od Karadžića i Miloševića, Mladića, Koljevića, Plavšić do Tadića i Koštunice. Kakva je to “Velika nagrada Ivo Andrić”, čiji joj utemeljitelji unaprijed dodijeliše epitet ''velika'', ne treba ni trošiti riječi, pa Handke i nema mnogo razloga za ponos poslije jučerašnjeg dana. 

Bez ikakvih utemeljenja za svoje teze i bilo kakvog utjecaja u zemlji iz koje dolazi, beznačajni Handke neće promijeniti historijske činjenice i sudske presude niti nanijeti veliku štetu BiH. Međutim, njegova posjeta ponovo otvara i sipa so na rane prognanih i porodica žrtava u BiH.

Od “istine” koju promovira i samog Handkea mnogo opasniji su kovači ordenja i štampači nagrada za počinioce i negatore genocida. Zbog toga je krajnje vrijeme za reakciju Handkeovog zemljaka Valentina Incka (Incko) i donošenje zakona s kojim bi BiH prestala biti poligon za parade ovakvih likova i kojim bi se na buduće pokušaje revizije historije konačno stavila tačka.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.